Princess Knocked Out The Gardener - Accept The Truth (2011)

29.11.2011 09:00

Rok vydání: 2011
Label: DIY
Délka: 19:07; 5 skladeb + intro
Odkaz: https://www.facebook.com/pkotg
Země původu: Slovensko
Žánr: Metalcore
+ řevy; údernost; zvuk
- z počátku trochu nevýrazné písně
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Useless Effort, Break Up The Walls

 

Slovenská parta Princess Knocked Out The Gardener na domácí scéně nefunguje nikterak dlouho, přesto se nyní hlásí vehementně o slovo. Nedávno totiž vydala své debutové EP s názvem Accept The Truth, které mj. obsahuje i dvojici singlů, jež se dostaly do éteru už na konci května.

A co že nás čeká? Po krátkém intru vás vtáhne do děje energická smršť kytarových riffů a úderných bicí, které jsou doplňovány výbornými vokály. Kombinace growlingu s klasickým metalcorovým štěkotem, jenž občas přechází až do řevu typicky blackmetalového, tu je nadmíru účinná a zní pěkně vyváženě. Trochu jsem bojoval s myšlenkou, že je možná škoda, že se kluci nepokusili do některé písně vměstnat čistý vokál. Výsledkem by mohlo být oživení a zjemnění jinak hutného zvuku; na druhou stranu jeho absenci zde nepocítíte, a pokud si vzpomenete, jak přehnaně jsou dnes zpívané pasáže - zejména v refrénech - využívány, tak to považujte spíše za pozitivum.

Prvních pár poslechů EP se může zdát lehce stereotypních, z počátku skladby totiž nejsou tak chytlavé, jako když se do nich postupem času dostanete a objevíte jejich skryté kouzlo. Výjimkou je pátá věc Useless Effort, jejíž úvod jste si chtě nechtě museli zamilovat hned napoprvé - takovýhle monumentální nástup je zkrátka něco nezapomenutelného. Jinak, jak jsem zmínil, je třeba dát jednotlivým písním nějaký ten čas. Postupně začnete zjišťovat, kolik precizně provedených kytarových vyhrávek se zde nachází, jak dobře umí kapela zacházet se změnami rytmů či jak návykové samotné tracky vlastně jsou. Podobně na tom je třeba poslední album od The Devil Wears Prada...

Summa summarum: formace PKOTG dala do svého debutu maximum, přičemž na domácí poměry vytvořila počin bezesporu vysoce nadprůměrný, ačkoliv v celosvětovém měřítku se (minimálně z počátku) může zdát, že neposloucháme nic, s čím bychom se nesetkali již někdy dříve - třebaže to jinak zvlášť nevadí. Já klukům držím palce a doufám, že jen tak ve svém úsilí nepoleví. A jestli se chcete dozvědět o této bandě více, což vřele doporučuji, mrkněte na náš nedávný rozhovor.

 

 

Jonash