My Funeral - Square (2011)

07.05.2012 10:47

Datum vydání: 8. 9. 2011
Label: DIY
Délka: 39:53 / 10 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/myfuneral 
Země původu: Česká republika
Žánr: Hardcore / Emo / Post-hardcore
+ zvuk; atmosféra; tandem Radiii/Fuča
- deska jako celek se nedá poslouchat vždy a všude
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Dog ; Yes, We Are Drunk ; The Art of Gravitation

 

EMO není jenom módní trend, všechny ty patky, černá barva a pesimistický pohled na svět. Číro už dneska taky neznamená punk, černá technicky vzato stejně ani barvou není a Schopenhauer psával spisy dřív, než na Factory vyšlo Unknown Pleasures. A dřív, než Gerard Way tančil na rakvi, byl tady emocore. Přestože poetismus Richarda Krajča by se pod EMO zařadit dal, není tahle hudební škatule u nás kapelami toliko hrávaná. Kdo se chce téhle muziky u nás namlsat, musí do undergroundu. My Funeral nejsou žádní začátečníci. Táhnou to spolu už pěkných pár let, mají rádi Neurosis a ctí hácéčkovou filozofii. Hvězdná FUCK OFF attitude jim nic neříká, cédéčko si vydali sami a pokřtili ho v Crossu v Praze, bez proma a šampusu. Square brzo oslaví svoje první narozeniny, muzika ale nezestárnula.

Stejně jako předchozí (a první) RED, otevírá album intro nazvané Foreshadowing. Praskání připomene jehlu na vinylu, jak do gramofonu vpouští cello. Přehluší je kapela, aby se následně spojila se smyčci a otevřela album. Tempo zpomaluje, atmosféra graduje. Save Me. Hardcore! Mám pocit deja vu, po intru hitovka jako na placce RED. Ovšem singl Dog nepřipomíná tak úplně Drowned, je totiž poslouchatelný. Zásadní rozdíly oproti debutu jsou skvělý zvuk a  snazší uchopitelnost skladeb, které ale neztratily nic ze své dravosti a atmosféry. Pořád staví na kytarových riffech dua Radiii-Fuča, stejně jako na jejich hlasech. Radiiiho zpěv je poznávacím znamením kapely, stejně jako Fučův syrový jekot. Naživo +3 body za intenzitu. Pokud se rozhodnete vydat na koncert kapely, musím vás varovat: poctivý a průrazný zvuk Baryho bicích je noční můrou jak zvukařů, tak posluchačů.

Mezi hitovkami Yes, We Are Drunk a Goldminers stojí instrumentální City Rush, i přes absenci textu velmi silná skladba. U ostatních písní si ale dal Radiii opravdu záležet. Tady se nehraje na účesy a lak na nehtech. Žádné rozchody s holkama, které slýcháme v rádiu. Zkuste se zamyslet nad The Art of Gravitation nebo Cancer (It Will Cover Us All). Takhle vypadá EMO v syrové podobě. Takhle to má opravdu vypadat! Cena za poctivost je ale nemalá: ne každý den a ne při každé příležitosti si desku pustíte. Některé jednotlivé skladby fungují samostatně a kdykoliv, album jako koncept si ale žádá víc pozornosti, a veselé to opravdu není. Končí se v duchu klasičtějšího hardcoru, a Randy Gunners uzavírají jednu z nejvíc nedoceněných kapel u nás.

Než moravská čtyřka stvoří další pohřební písně, dejte si tenhle "Čtverec", stavte se na koncert a STAY DRUNK! Žádná dvojšlapka, dubstep nebo autotune... Madness? THIS-IS-EMOCORE!!!

 

WAGHiSS