Modern Life Is War - Fever Hunting (2013)

19.08.2013 20:26

Datum vydání: 9. 8. 2013
Label: Deathwish Inc.
Délka: 30:55 / 11 skladeb
Odkaz: https://myspace.com/modernlifeiswar
Země původu: USA
Žánr: Melodický hardcore / Punk rock
+ texty, atmosféra, podání, myšlenka, temnota, nemodernost
- album není do každé nálady
Hodnocení: 95 %
Doporučené skladby: Currency, Health, Wealth & Peace, Find A Way

 

Jen pramálo kapel v žánru melodického HC/punku mělo v uplynulé dekádě tak zásadní vliv jako Modern Life Is War. Svým projevem a sílou textů přesáhli hranice hudby, stali se inspirací pro mnoho skupin, které pokračovaly v jejich stopách. Po pauze započaté v roce 2008 se nyní vrací s novou deskou Fever Hunting. Dokáží ještě zaujmout, nebo už mají za zenitem?

Šestileté čekání přerušuje rázně otvírák Old Fears New Frontiers. Hlasité a agresivní pískání přepálených kytar, kopák a řev frontmana Jeffreyho Eatona, který opakuje dokola tyto čtyři slova. Doslova to tlačí do vás, tohle prostě musíte slyšet. Bez haňby, bez ostychu, MLIW neklepou na vaše dveře, oni je vykopnou. Health, Wealth & Peace navazuje na úvodní song. Rychlé bicí, chytlavé kytary, text pojednávající o akceptování minulosti, připuštění sama sebe, ponaučení ze svých chyb.

Picking up the pieces from the days when
Youth was my religion and friends were gods.
Awoke and aged atheist in a cold sweat
Begging for recompense

 

Po do židle zarážejícím startu přichází zpomalení, temnota, špína. Chasing My Tail je jako hrot zabodnutý do srdce. Vyjadřuje bolest ze ztráty kontaktu s blízkými, odloučením a vypořádáním se s nelehkými životními situacemi. Po depresi opět přichází zrychlení v podobě Media Cunt. Dávka rozčarovanosti a nasrání z životních standardů, z toho čím a kým bychom měli být. Konvence, jež vedou ke stresu, marnosti a nešťastným životním rozhodnutím. Zatraceně silný song. A tempo se jako sinusoida znova mění. Blind Are Breeding otvírá atmosférická kytara, na jejíž vlně se vezete celou dobu songu. Brilantní pojednání o hledání ztraceného smyslu života.

If you don’t understand,
I understand. It’s ok. If you don’t understand,
I understand if you just walk away.

 

Titulní track vás udeří do uší silou tajfunu. Další vlna zoufalosti zabalená v hudebním orchestru úderných bicích a ostrých, pískajících kytar. Myšlenka, zda-li na tomto světě existuje ještě naděje na smysluplnou existenci. Dark Water přichází se zajímavou bluesovou basovou linkou, děsivá melodie vyvolává dojem absolutní temnoty, podsvětí. Brothers In Arms Forever pokračuje v linii nastavené předchozím songem. Kytara, která vám prostě uvízne v hlavě, ať už chcete nebo ne, a text o důležitosti opravdového přátelství. Currency s melancholickou slokou a kulervoucím refrénem patří k mým favoritům. Vzkaz je jasný.

Your friends are precious and they’re slipping away.
Your time is precious and it’s slipping away.

 

S blížícím se koncem melancholie s depresí ustupují do pozadí a přichází apel. Nebuďte líní, nebo se zaseknete, říká Cracked Sidewalk Surfer. Zpomalení nehrozí, MLIW se rozhodli to do nás narvat pořádně, tak jak to umí. Punkový rytmus a sakra vyhrocené kytary. Album uzavírá song Find A Way. Další hra s melodiemi a neuvěřitelná síla projevu.

If we believe, we are here to create.

Šestileté koma Modern Life Is War neubralo ani trochu na kráse, ba naopak. Stvořili desku, která má myšlenku, názor - což je něco, co dnes spoustě kapel v širším spektru tohoto žánru chybí. Fever Hunting zkrátka není co vytknout. Snad jen fakt, že se nehodí do každé nálady. Svou hloubkou a tíhou bude chytlavost hodně záležet na vašem aktuálním rozpoložení. Abych nezapomněl dodat, na téhle půlhodinovce nenajdete ani jeden breakdown. Ne, ani maličký... THIS IS HARDCORE!

 

Hawkeye