Mistake - Among The Shadows (2012)

03.06.2012 22:23

Datum vydání: 6. 4. 2012
Label: DIY
Délka: 35:49 / 9 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/mistake
Země původu: Česká republika
Žánr: Grunge / Rock´n´Roll
+ rychlé skadby; refrény; melodičnost
- pomalé skladby
Hodnocení: 65 %
Doporučené skladby: Fox Fields; Certainty Of Silence; Fireflies

 

Mistake, tříčlenná grunge rock´n´rollová kapela ze Zlína, vydává své první CD. To nese název Among The Shadows a není špatné. Nebo vlastně… Do alba vás uvede melodická a energetická píseň Fox Fields. Rytmický a zapamatovatelný, ne však laciný refrén musí snad každého bavit. Jen tak dál, napadne vás. Přichází druhá skladba, po které si řeknete – bomba! Explozivní píseň Certainty of silence navazuje na úvodní song bravurně a vy očekáváte, co přijde dál. Fireflies zaujmou zajímavým refrénem a posluchač se zrovna nachází v sedmém nebi.

Aby té energie nebylo na jednoho moc, přichází pomalejší část alba. Ta začíná s Blurry Bubbles, která sahá do jiného soudku než předchozí a vlastně i následující skladby. Její utahanost je dosti deprimující. A vy se z oblak pomalu snášíte dolu. Ve stejném tempu jako přechozí track pokračuje také Eclipse Of The Sun. Ta následuje předchozí skladbu také v její táhlosti, posmutnělosti. Na rozdíl od Blurry Bubbles si k ní ovšem po pár posleších najdete cestu.

Giants In The Grass, šestá píseň na disku, navazuje na ty úvodní, které se vyznačovaly vervou, skvělými melodiemi a hitovými refrény. Tato věc funguje snad také jako vsuvka mezi pomalejší songy, protože po ní přichází titulní píseň desky Among The Shadows, jež je opět pomalejší, ale rozhodně zajímavější než skleslá „bublinková“ skladba. Předposlední píseň alba (ano – již!) Locked Coffers je opět temperamentnější než její předchůdkyně a zaujme svými interesantními vrcholy. Tečku za albem udělá song Welcome Alien, který však - kromě violoncella - nenabízí nic zajímavého. Pomalá, smutná a nudná skladba ještě více rozevře pomyslné nůžky mezi dobrými částmi desky a těmi, které byste raději přeskočili.

Album dvou tváří, tak by se dalo nazvat tohle dílo mladíků z Mistake. Nabízí vám orgasmické songy (Fox Fields, Certainty Of Silence nebo Giants In The Grass), ale zároveň vás přivádí ke spánku nudnými a nevýraznými kousky, jako jsou Welcome Alien či Blurry Bubbles. Je to zajisté škoda, protože chlapi v sobě potenciál mají - a několikrát ho i naplnili. Ovšem ty rozdíly mezi povedenými a těmi méně podařenými skladbami jsou až příliš výrazné.

 

Honza Drahoňovský