Hard To Say - EP 2012

01.04.2012 13:12

Datum vydání: 7. 2. 2012
Label: DIY
Délka: 13:00; 4 skladby + intro
Odkaz: https://bandzone.cz/hardtosay
Země původu: Slovensko
Žánr: Metalcore
+ řevy; údernost
- při prvních posleších dosti splývající; breakdownů mohlo být méně
Hodnocení: 60 %
Doporučené skladby: This Means Fall; Brighter Moments

 

Tato slovenská parta vznikla už v roce 2009 a její začátky, jak ostatně bývá zvykem, provázaly různé změny v sestavě. Nakonec se však klukům ke konci loňského roku podařilo sestavu ustálit a letos v únoru pak vydali své debutové EP. Na něm nalezneme mimo úvodního, pomalu gradujícího intra čtveřici řízných písní, jež se pohybují zejména na pomezí metalu a hardcoru. A jaké že jsou konkrétně?

Hned úvodní This Means Fall se na nás vrhne ve zběsilém tempu, kytary pálí jeden úderný riff za druhým, zatímco vokály střídají metalcorový štěkot a deathový growling. Čistých pasáží se na této placce takřka nedočkáme, což je jedině dobře (viz náznaky v songách Decisions Advice). Následující Decisions si to žene dosti obdobně, vlastně mimo ústřední melodie jsou změny oproti předchozímu tracku jen minimální. Což je asi největším problémem, neboť se mi zdá, že všechny skladby, snad vyjma Advice, vycházejí z jedné šablony - minimálně v základech. Na první poslech se tu nacházejí totiž dosti podobné pasáže. Např. breakdowny ve stylu Bring Me The Horizon – doprovázené s patříčným „oh!“ – jsou sice hutné jaksepatří, ale po prvním poslechu vám splynou a připadají dosti všední. Také jich bylo možná použito více, než kolik bylo třeba.

Ale ať to nevypadá, že pouze haním. I jak jsem naznačil výše, tak hudba této party je energická a řevům se vytknout také nic nedá. Z nástrojů se pak mohlo věnovat více pozornosti snad jen bicím a jejich zvuku. Celkově na mě ale EP zapůsobilo spíše pozitivně, kor po více puštěních. A pokud vás zajímají texty, které se tu zabývají každodenními problémy našich životů, přečtěte si je na bandzone profilu Hard To Say.

Na závěr řeknu to, co už jsem psal nakolikrát: na debut dobrý, ale pokud to chtějí kluci dotáhnout někam dál, chce to více originality a ojedinělého soundu. Držím palce, ať se to povede.

Jonash