Foo Fighters - Wasting Light (2011)

11.06.2011 11:31

DATUM VYDÁNÍ: 2011

LABEL: RCA RECORDS - SONY MUSIC ENTERTAINMENT

DÉLKA: 47:53;11 SKLADEB

ODKAZ: FOOFIGHTERS.COM

ZEMĚ PŮVODU KAPELY: USA

ŽÁNR: ALTERNATIVE ROCK /HARD-ROCK / POST-GRUNGE

ZAJÍMAVOST: CELÉ ALBUM BYLO NAHRÁNO ANALOGOVĚ (!) V DAVEHO GARÁŽI

+ garážovka jak má být; vydrží dlouho; zvuk

- chybí výraznější song á la Best of You - jestli je to zápor, nechám na Vás


Hodnocení:
95%

Doporučené skladby: Rope, Dear Rosemary, These Days

Líbilo se Vám předchozí album Echoes, Silence, Patience & Grace? Tak to se vám určitě bude líbit i garážovka Wasting Light, přestože je trochu odlišná. Akustiku nadobro vystřídala el. kytara, piano vymizelo úplně. Frontman kapely Dave Grohl předvádí svoje typicky rázné vokály a už od úvodního songu Bridge Burning skupina dává jasně vědět, jakým směrem se bude celé album ubírat.

Nehledejte tady pomalejší songy typu Stranger Things Have Happened nebo Home, tohle album je nabité stylovým hard-rockem. Ano, je tu jedna pomalejší píseň za doprovodu smyčců I should have Know (ke konci se ale slušně rozjede), která je mimochodem vzpomínkou na Kurta a Nirvanu, ale tím to končí. Pravým opakem je potom jasně nejsyrovější píseň na CD White Limo, kde slyšíte ten hukot - úderné bicí, "špinavý" zvuk kytar a k tomu Grohlovy agresivní vokály. Nářez od začátku do konce. Za zmínku ještě stojí pecka Dear Rosemary, která zaujme díky dopňujícím se kytarám ve slokách a následnému spojení v melodickém refrému.

Noví Foos se stylem vrátili ke svým začátkům, od předposledního alba o něco přitvrdili. Wasting Light se mi skvěle poslouchá i po několika posleších, přičemž plus pro ně hraje i to, že si je určitě s žádnou jinou kapelou jen tak nespletete... Tihle pánové prostě umí!

MARŤAS