Fishing Strip - Držíme spolu (2012)

10.06.2012 22:31

Datum vydání: 26. 5. 2012
Label: DIY
Délka: 25:33 / 8 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/fishingstrip
Země původu: Slovensko
Žánr: Pop-punk / Melodic punkrock
+ chytlavé refrény; texty po obsahové stránce; zvuk
- pouze 8 skladeb; některé verše zní jako klišé
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Nájdi svoj štýl; Vojna za mier; Realita

 

Na začátek by asi neškodilo zmínit pár informací o této pop-punkové partě z Topoľčan. Fishing Strip fungují od začátku roku 2008 a poslední dva roky už hrají ve stejné sestavě. Od vzniku vydali kluci dvě dema, několik songů samostatně a letos přicházejí se svým prvním oficiálním albem. To má sice pouhých 8 skladeb, což je na jednu stranu škoda, neboť vám těch 25 minut uteče raz dva, na druhou stranu deska nemá hluchá místa a odsýpá od začátku do konce.

Už na první poslech zaujme většina textů, jež nejsou, jak je dnes u mnoha pop-punkových skupin zvykem, jen o holkách, škole nebo párty - to "splňují" jen tracky Festivalová a Pornostar, přesto ale nezní hloupě. Naopak Realita, Vojna za mier, Vítajte v ráji či Aperion jsou po textové stránce poměrně vyspělé, vážné a mají názor, ačkoliv některé slovní obraty a spojení na tomto počinu působí jako klišé, bohužel. Celkově však palec hore.

Zvuk nahrávky je na domácí poměry také podařený, zpěvu je dobře rozumět, bicí a kytary zní standardně dobře a basa je výrazná, i když třeba nevyčnívá tolik jako na starších skladbách. Ale teď už pojďme k jednotlivým písním. Placku otevírá Vítajte v ráji, která plyne ve středním tempu a zaujme např. pěkně vyvedenou kytarou na pozadí a dobrým, mně sympatickým textem, který má v sobě i nějaké to poselství. Se druhou Aperion zrychlíme, přičemž se tu nachází další chytlavý refrén. A v tom je síla této formace. Refrény jsou dobře zapamatovatelné a zpěvné. To se projeví při třetí Nájdi svoj štýl, které byla vybrána jako singl a už v loni na podzim k ní vznikl videoklip. To je pecka, která se vám vryje do paměti hned po prvním poslechu. Bylo by asi zbytečné ji v recenzi zdlouhavě popisovat, když si ji můžete poslechnout v níže přiloženém videu. Jen zmíním, že druhá sloka se povedla lépe než ta první; refrén se mi pak dokázal usadit v hlavě na dlouhou dobu.

Choď za svojím snom, počúvaj svoje srdce,
vytvor si miesto, v ktorom ťa bude každý chcieť,
v ktorom ťa bude mať každý rád,
v ktorom sa nebudeš musieť báť,
neváhaj pridaj sa k nám, u nás vždy miesto budeš mať,
pokiaľ aj ty srdce máš


I další skladby mají hitový potenciál. Ať už pohodová, zbytku desky se vymykající Miesto snov, vyprávějící o ideálním světě, nebo punkrocková Vojna za mier, což je nejostřejší věc, se kterou se tu setkáme. Rád se zastavím u závěrečného songu Realita, který mají kluci už déle, ale z klasické podoby byl předělán do verze s piánem. O to více zde vynikne text, v němž sice pocítíte ony výše zmiňované klišé momenty, obsahově má, dle mého, přesto co říct. Zpěv frontmana Števa je obstojný, navíc mu zde vypomůžete ženský vokál. Díky všem těmto prvkům zní Realita dospěle.

Suma sumárum, album mě baví, mám chuť si s kapelou během poslechu zpívat a písně si rád znovu pustím i po více posleších. Někdo může namítnout, že se nejedná v zásadě o nic originálního nebo těžce zahratelného, ale z mého pohledu je tu zajímavých pasáží a prvků k nalezení několik. Alespoň v rámci tohoto žánru. Proto si troufám říci, že Fishing Strip se můžou směle řadit ke špičce CZ/SK pop-punk scény, čemuž také odpovídá mé hodnocení. A vám doporučím, abyste ozkoušeli alespoň několik jejich skladeb. Pokud tento styl hudby rádi nemáte, tak Držíme spolu váš názor pravděpodobně nezmění. Ale cítíte-li se v pop-punku jako ryba ve vodě, nemělo by vám tohle CD uniknout.

 

Jonash