Falling In Reverse - Fashionably Late (2013)

08.08.2013 20:51

Datum vydání: 18. 6. 2013
Label: Epitaph Records
Délka: 48:33 / 12 skladeb
Odkazhttps://www.facebook.com/fallinginreverseofficial
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore / Rap-core / Metalcore
+ zábava, experimenty, home-party deska
- hloupacatost, bez hloubky, texty, ten amerikánskej čpavkovej dojem
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Born To Lead, Bad Girls Club, Drifter
 

Zákusek na úvod – nedávno jsem napsal ošklivou recenzi. Z následných hádek v rámci naší redakce to vypadalo, že nejsem daleko od virtuálního vyhazovu. Co se se mnou stane? Sláva s Jonášem mě smažou ze skupiny, v přátelích mi ubyde sada hudebních fanatiků a hlavně už mi nikdo ze soucitu ve fotkách neolajkuje můj nepovedenej ksicht. Jakožto kolosální narcis nerad nedostávám za svou práci dostatečné uznání, takže jsem chvíli plakal a bouchal se do hlavy staženou pěstičkou. Pak jsem si uvědomil, že jsem stejně lepší než všichni ostatní. Cha.

Dnes tak, milánkové, prodiskutujeme nové album od Falling In Reverse pod velením multiegoisty Ronnieho Radkeho, a uděláme to ideově naprosto korektně, rozsáhle a dojímavě. Kdo nechce čekat na hlubší popis: Fashionably Late je MUZIKA PRO ŠŤASTNÝ EMÍČKO.

R. Radke = namyšlenej trouba, kterej umí zpívat a zburcovat davy. Tyhle fakta je před poslechem platny potřeba akceptovat. Jestli si totiž přečtete texty jednotlivých skladeb bez výše uvedených informací, budete chtít Ronniemu provrtat díru do hlavy, a to nejlépe jeho soukromým tryskáčem. O tom, kterak se dostal ke slávě (Born To Lead), jak je skvělý bejt slavnej (Champion), jaký to má nevýhody (Keep Holding On), toho totiž tenhle ukecánek namluví skutečně dost. Jestliže chcete alespoň chvíli při poslechu přežít, MUSÍTE to brát s rezervou – po lyrický stránce jsou Falling In Reverse skutečně trochu vyvařenej rybízovej džem. O ničem. Vyjma jednoho dvou dobrých námětů, které jsou ale šíleným způsobem zpracovány (např. Game Over, kdy Radke přirovnává svůj život k počítačový hře; já vim, bylo to tu hodněkrát, ale dá se), zpívá Radke v legračním patosu, popřípadě legrační sebechvále.

Ač si to třeba sám Radke tak nepředstavoval, podstata Falling In Reverse tkví v zábavným faktoru. A ten se daří! Kupříkladu poslední country/rock’n’rollová Drifter představuje přesně tenhle případ. Sypačková volovinka k home-party jak dělaná. Druhej plusovej aspekt – experimenty. Těch si cením na současný hudbě snad nejvíc. Celý album prošpikovává spousta zajímavejch úseků, který, ač místy působí značně nevhodně, staví Radkeho formaci alespoň trochu mimo drtivou většinu: nintendo, folk, growl na hranici snesitelna, RAP (kterej NENÍ v podání rockera vůbec špatnej), samply, ambient, kvikot.

A to je přesně ono. Pomineme-li, že tahle deska je naivní, v mnoha místech infantilní a zároveň paradoxně nabubřelá, je to ideální věc k naprosto nenáročnýmu poslechu a možná předzvěst toho, že se při vyšší inteligenci muzikantů (kterou FIR bohužel nemaj‘) je kam v tomhle žánru ještě hejbat.

Těžko hodnotit. Není nebo je náhodou potřeba si čas od času vydechnout? Do háje s easy-corem. Tohle mnohem zábavnější. A stupidnější. Fashionably Late představuje přísnou definici obyčejnýho americkýho teenagera. Troubovitost s dobrým srdcem.

 

Míra Kajan