Enter Shikari - Rat Race (2013)

22.11.2013 17:18

Datum vydání: listopad 2013
Label: ?
Délka: 4 skladby
Odkazhttps://www.facebook.com/entershikari
Země původu: Velká Brtitánie
Žánr: Post-hardcore / Electronicore
+ chytlavost na první poslech, energie
- délka, remix Radiate
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: The Paddington Frisk, Radiate, Rat Race

 

Moji milovaní britští lovci Enter Shikari se rozhodli zkrátit čekání na nové album a vydali tak EP s názvem Rat Race. Má sice jen 4 skladby, ale i kdyby vydali jeden track o 10 vteřinách, bude to jen a jen dobře. Vše začíná písní (čti kulervoucím nářezem) The Paddington Frisk, kdy do vás tenhle kvartet za minutu nasype tolik energie, že budete běhat po pokoji a všechno nenávratně ničit, vše je pak zakončeno asi 15sekundovým breakdownem, kterej by hravě zboural i celou Čínskou zeď. Nemáte se čas ani nadechnout a je tu další song s názvem Radiate.

 

„To take away our expression 
Is to impoverish our existence“

 

Tempo se tu střídá tak často, až si budete myslet, že se vaše MP3 pomátla a začla vám přepínat písničky. ES tu dokonale umíchali koktejl svojí údernosti a citlivosti a ve finále je z toho něco emočně silnýho, co ve vás aspoň ve chvíli, kdy je song u konce, něco určitě zanechá – hlavně díky druhé části písně - a nejedná se tak jen o obyčejnej poslech. Třetí Rat race nepolevuje a ponechává posluchače v transu, do kterýho se dostal hned po zapnutí alba.

 

„Gotta keep up, gotta get ahead
Gotta go and get a job and work 'til I'm dead
They know what's best for us
They know what's best for us“

 

Rou tu skoro až hystericky řve, vokálovej part si tu střihne i basák Chris, kterej to naopak všechno zklidní, ke konci nechybí ani sborový vokály a po poslechu celé skladby si budete klást otázku, jestli ten prášek, co jste si vzali, byl určitě vitamin C a ne nějaká halucinogenní droga. Genialita a nejlepší song alba. Poslední track je vlastně remix skladby Radiate, což považuju za jediný zklamání. Čert ví proč, ale remixům od ES jejich vlastních skladeb nějak nemůžu přijít na chuť a ještě se mi nestalo, že by remix překonal originál, ale chápu, že to někoho může bavit, tak proč ne. Co říct… Zvukově se to nese na stejný vlně jako Common Dreads a A Flash Flood of Color – nechybí k židli přibíjející breakdowny, trochu toho dubstepu, hodně elektra, je to agresivní, ale i citlivý. Textově se to taky nijak neodlišuje – ES bojují s cenzurou, se stereotypním životem a celkově vyšší (politickou) mocí, která nás všechny řídí a ničí.

A závěr? Určitě to není převratný jako vynález telefonu, ale Rat Race určitě neurazí, ba naopak. Chlapi dělají to, co umí nejlíp, a stále si drží svou tvář, aniž by se vykrádali – bohudík.

 

Toman