Dusty Kate - Všetko, čomu som bol blízko (2012)

23.02.2012 10:45

Datum vydání: 14. 2. 2012
Label: R-Chick Records
Délka: 43:19, 13 skladeb
Odkaz: https://www.bandzone.cz/dustykate
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk / Easy-core
+ nápadistost; tempo; originalita
- intro; místy horší zvuk
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Kamarát; Scény a príbehy (feat. Paulie Garand); To sa ti zdá


Domnívám se, že většina dnešních kapel se potýká s jedním zásadním problémem - originalitou. Stále častěji se setkávám s hudbou, kterou už jsem někde zaslechl, jenže v podání někoho úplně jiného. Toto ale liberecké Dusty Kate rozhodně trápit nemusí. Dobře, po instrumentální stránce by to mohlo být místy diskutabilní, ale když vezmeme v potaz i slovenský vokál, dostaneme něco, co široko daleko jen tak nenajdeme.

Jedná se o mladou pětičlennou formaci, která na hudební scéně působí nějaké 4 roky. Vězte ale, že loni stihli kluci zajet úspěšné evropské turné a měli tu čest vystoupit po boku například Four Year Strong, A Loss For Words či Hopes Die Last. Na kontě mají tedy bezpochyby spoustu zkušeností. No, a když se právě tyto zkušenosti spojí s jejich šikovností a nápady, vznikne deska Všetko, čomu som bol blízko.

Najdeme na ní 13 songů, přičemž na prvním místě stojí mnou naprosto nepochopené Intro. Zvláštní animální zvuky znějící jak z filmu Cesta do pravěku podtrhává jakési nepochopitelné chroptění, které zní asi tak, jakoby jeho autor byl v nejhorší fázi bronchitidy. Kdo by to byl řekl, že se ve skutečnosti jedná o zvukovou stopu z více jak třicet let starého italského hororu Zombi Holocaust... První plnohodnotná skladba pojmenovaná T.H.C. naštěstí hned zlepší dojem a pak už se to veze v nadupaném tempu. Breakdowny střídají líbivé melodie, které znějí opravdu výborně, a texty o přátelství, lásce nebo skateboardingu přijdou dozajista vhod. A poslech utíká jako voda. Netrvá tedy dlouho a proposloucháme se až do poloviny alba. Tam na nás čeká dvojice, dle mého, nejpovedenějších písní - Kamarát a Scény a příběhy. První zmíněná posluchače dozajista nabije nevídanou dávkou energie a dost možná také oslní velice nadupaným refrénem. No a tu druhou si zase dovolím označit za nejoriginálnější track z této nahrávky. Hodně tomu pomohl Paulie Garand, který svým rapem výborně okořenil sloky. A všemožné změny tempa dělají z této pecky neoposlouchatelnou záležitost. Věřte mi, vyzkoušel jsem to.

Druhá polovina tohoto CD ale není o nic horší než ta první. Spíš naopak! Nabídne nám pecky jako například To se ti zdá, Hviezdy či Šťastie je iba sen. Místy mám problémy s nepříliš kvalitním zvukem. Především v případě vokálu. Často jsem pořádně nerozuměl textu, který by se jakoby schovával za kytarami. Což je přitom škoda, protože odzpívané je to dle mého názoru velice dobře. Celkově mám z Všetko, čomu som bol blízko opravdu dobrý pocit. Dusty Kate se povedlo složit nadprůměrnou desku a už teď jsem moc zvědavý, s čím mě hoši překvapí příště.

Vojtáno