Criminal Colection - Something to live for (2013)

12.03.2013 17:44

Datum vydání: 17. 2. 2013
Label: DIY
Délka: 14:15 / 7 skladeb
Odkazhttps://www.facebook.com/Criminalcolection
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk
+ pozitivní energie; barva Hennyho hlasu; chytlavost; texty
-  It's been too long a Only One nejdou po sobě; stopáž
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Destroy the Fakes, It´s Been Too Long

 

Psát o tom, že Criminal Colection dělají kvalitní pop-punk, je jako nosit dřív do lesa, přesto bych pár slov o novém épéčku Something to live for s dovolením napsal. Jedním z důvodů je i to, že tahle valašská trojice je - bohužel - stále nedoceněnou kapelou. Když člověk slyší a vidí, jaké pop-rockové formace se v tuzemsku dostávají na vrchol, občas nejde než kroutit hlavou. Nebudu nikoho jmenovat, ale každý si určitě nějaké to jméno vybaví. Přitom CC patří k tomu nejlepšímu, co se na našem území dá vůbec najít, a přál bych jim prorazit se směrem na západ. Vůbec bych se totiž nebál srovnání s mnohými žánrově podobnými, zejména kalifornskými bandy. Což se přímo nabízí, protože při poslechu písní Criminal Colection často stačí jen zavřít oči a díky pozitivní energii, která ze skladeb sálá, se do slunné Kalifornie můžete během vteřiny přenést. A abych se ještě vrátil - menší úspěch se v poslední době přeci jen dostavil, to když kapela loni vyhrála fanouškovskou soutěž Planet Rox o výlet do Kanady, kde následně odehrála několik koncertů po boku interpretů, jakými jsou LagwagonNo Use For A NameLights, Silverstein, Gob, Set your Goals nebo August Burns Red. Ale pojďme už k samotnému EP.

We wrote this song
because it's been too long
and it would be wrong
but now we are strong.

We're wasting our time
with playing so loud
but we are so proud
you joined our crowd.

And we sing along.

Placku otevírá rychlá sedmašedesátisekundovka It´s Been Too Long. Pro CC typická kytara Tomáše Gabka, následně se přidá charismatický vokál zpěváka/bubeníka Hennyho a drnčící basa Oldricha Lišky - za druhou půlkou zrychlení tempa a končíme. Hned se dostáváme ke druhé skladbě, tedy Only One... pardon, ta byla umístěna až na konec, druhá v tracklistu je totiž I'm sorry. Což je pro mě maličké zklamání, protože tyhla dva songy na sebe navazovaly geniálně a byl jsem na ně jak z Bandzonu, tak živých vystoupení zvyklí. No, co, svět se nezboří. I'm sorry je další ze starších písní, které zde najdeme. Střední tempo, možná smutnější text, ale ve veselém podání. Za ní už visí podle mě největší hitovka skupiny, a to singlovka Destroy The Fakes, k níž také vznikl videoklip. Rychlejší rytmy, přímočarost, opět výborný, nezaměnitelný vokál Hennyho, z něhož není žádným problémem rozumět většině textů, a chytlavý refrén - hudebně i textově.

We wanna destroy the fakes
We wanna be ourselves
No need to bring home the cake
Let's leave this place for sale
Don't try to change my mind
I'll destroy everything
We're a very special kind
And don't care what you think

Poté krátká mezihra pod číslem 4 a následuje první z nových tracků - titulní věc Something to live for. Ta se nese v klasickém duchu a soundu CC. Asi nemá cenu ji více popisovat a přibližovat.

... there is still something to live for.

Šestka I'm here you're gone je téže zbrusu nová. Jedná se o minutu a čtvrt dlouhou akustickou baladu, ačkoliv kytara je slyšet jen lehounce na pozadí. Píseň zní smutně, text však opět pěkně a osobitě napsaný.

We're moving forward, time goes by
On the way to northward.
I'm here and you're gone.

Končíme se starou známou Only One, kterou jsme zmiňoval už na začátku. Rychlé bicí a částečně řvaný vokál ve sloce, v refrénu trochu zpomalíme a vezeme se na pohodové notě, druhá sloka startuje se zvýrazněnou basovkou - za což Oldu chválím, je super, když si basák svůj dobře slyšitelný nástroj prosadí! Další refrén, rozjezd, refrén... no a jsme na konci. Uteklo to jako voda. Stopáž jsem napsal mezi zápory - a jistě si říkáte, že 14 minut je na EP zcela normální. Mno, jak se to vezme. Při 7 skladbách bych, i na punk-rock, čekal hrací čas o pár minut delší. Ale co - však si Something to live for můžeme přehrát znovu, ne? A znovu a znovu.

Závěrečné resumé. Je výsledných 80 % v hodnocení hodně, nebo málo? To už nechám na vás, pro mě jsou každopádně Criminal Colection špičkou domácí pop-punk scény. A k tomuto označení procenta potřeba nejsou.

 

Jonash