Corposant - My Hard Reborn (2011)

13.02.2012 20:00

Datum vydání: 17.10.2011
Label: studio ŠOPA
Délka: 24:34; 7 skladeb
Odkaz: https://www.bandzone.cz/corposant
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop / Progressive / Metal
+ skvěle se doplňující čistý vokál se screamem; netradiční a dobře technicky zvládnutý sound
- místy překombinované; chybí texty v přebalu desky

Hodnocení: 65 %
Doporučené skladby: My Hard Reborn, In Vadis Anus

 

Brněnské seskupení Corposant rozhodně není na hudební scéně žádnými nováčky. Tato pop progresivní metalová parta se zálibou v matematice vznikla již v roce 2005 a má za sebou přes 50 koncertů. Na jednom pódiu se střetla s takovými jmény jako War From a Harloths Mouth, Exit Ten nebo Casino Brawl, což sama kapela považuje za své největší úspěchy. Za zmínku dále rozhodně stojí, že na podzim roku 2011 zvítězila v soutěži mladých kapel ProRock a také to, že již po sedm let svého působení hraje stále ve stejné sestavě. Toť vše k úvodnímu představení této formace pro ty, kteří ji prozatím nezaregistrovali.

Prvotně bych měla nejspíš vysvětlit, proč jsem se zmínila o tom, že kapela má zálibu v matematice. Jsou totiž, jak sami uvádí a vy se o tom můžete poslechem EP přesvědčit na vlastní uši, ovlivňováni math-metalem (samozřejmě nejen jím). A to rozhodně nedokazuje jen info o celé placce na jejím přebalu, ale i jejich technicky propracovaná a rozmanitá tvorba sama. Jako první po spuštění vás bude čekat příjemné intro s názvem Despatch, které dopřeje vaší obrazotvornosti dost prostoru k vyřádění se. Mně na mysli vyvstala představa post–apokalyptické písečné krajiny ošlehané ostrý větrem, skrze kterou dokráčí muž až do svého příbytku, kde po rozžhnutí svíce vyšle jakýsi signál v Morseově abecedě (ale co si představíte vy pod tímhle pochmurným intrem, to je jen na vás). Bystrý posluchač s nástupem, v pořadí druhé, skladby C.O.R.P.O.S.A.N.T jistě postřehne, že rytmika tohoto songu vychází z onoho signálu v Morseově abecedě, jež uzavírá předchozí intro.

Zde končí instrumentální úvod alba a vydáváme se do druhé třetiny, kde se již potkáme s vokálem – a to jak s čistým zpěvem, tak s řízným screamem. Dohromady jim to dle mého názoru ladí hodně dobře a hlubší neufňukaná barva hlasu vokalisty mě velmi potěšila. Jediné, co mě po vokálové stránce zklamalo, je ještě nevypracovaný pig squeal. Pod číslem 4 se skrývá skladba nesoucí název jako EP samotné, tedy My Hard Reborn. Již v úvodu nahrávky musí být všem jasné, že jsou Corposant opravdoví hračičky, protože se nám, během pětiminutové hrací doby, dostane nespočtu rytmických a rychlostních změn. Navíc text této ústřední skladby je poskládán ze slov, které jim dodali sami fanoušci, což celý produkt ozvláštňuje o to víc. Pokud se cítíte chytří jako Dexter z laboratoře nebo alespoň jako Horákyně a máte v oblibě počty, pak je skladba 54453524134 to pravé pro vás! Překvapuje vás již ten matematický název? Pro váš větší údiv si vypůjčím vyjádření samotných autorů z jejich přebalu. Název tracku totiž vyjadřuje rytmiku breakdownu, který nastupuje na scénu v čase 3:23, a pokud budete dle uvedeného postupu správně počítat, zjistíte, že vám vyjde číslo 5, které je souhlasné s počtem lidí v kapele. Jestliže jste si jen sečetli cifry a vyšlo vám číslo 42, pak nemusíte zoufat – jednoduše vynásobte číslem π a získáte tak rychlost kliku refrénu. Zkrátka a dobře vás tahle skladba dokáže zabavit nejen samotným poslechem, který mně osobně naprosto stačil.

Jako poslední vám představím prakticky bonus track s názvem In Vadis Anus, jenž se jako sedmý v pořadí také nachází v samotném závěru EP. Jedná se totiž o jejich starší písničku původně pocházející z jejich demo nahrávky s názvem Mussacra - ovšem v novém kabátu - a mě hned po titulním songu z celého alba zaujala nejvíce. Chytlavá melodie protkaná skvěle se střídajícím zpěvem a hlubokým, nekompromisním screamem – zkrátka a dobře výborné zakončení jedné velmi vydařené desky.

Pokud jde o EP My Hard Reborn jako takové, pak o jeho výjimečnosti nemůže být snad ani pochyb. Po hudební stránce se jedná o velmi komplikovanou a technicky náročnou nahrávku, ve které jsou velmi patrné vlivy stylů jako math-metal, metalcore a djent, což tvoří její specifickou tvář. Celý počin hodnotím velmi kladně, i když není přesně dle mého gusta a místy se mi zdál zvuk až příliš překombinovaný a těžko stravitelný. Booklet EP, na který jsem vás několikrát odkázala, je velmi pěkný na pohled a plný zajímavých informací. Jediné, co mě na přebalu zklamalo, je absence textů, které si ale zájemci mohou nastudovat na jejich FB page https://www.facebook.com/corposant.

Geen