Call Tracy - You know I have tried (2013)

10.11.2013 11:45

Datum vydání: 6. 11. 2013
Label: DIY
Délka: 16 minut / 6 skladeb
Odkaz: https://www.facebook.com/calltracypoppunk
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk
+ zvuk; svižné tempo; dobré zpěvy
- songy si jsou dost podobné a splývají do sebe; hrozí oposlouchání se
Hodnocení: 65 %
Doporučené skladby: Guest List, Later

 

Není lehké psát recenzi na pop-punkové album. Protože se vždycky ve mně mísí dva protichůdné názory: na jednu stranu má člověk rád tenhle žánr jako celek, ač spousta kapel zní dost podobně a pořád se opakují dokola ty samý riffy, na stranu druhou přeci jen v koutku duše doufá, že se dočká něčeho nového, neokoukaného. Mostečtí Call Tracy splňují první část předešlé myšlenky. Kapela sází na osvědčený svižný pop-punk kalifornského střihu, jenž je silně melodický - zejména v refrénech - doplňuje se v něm více vokálů. Ke zpěvům nemám co negativního říct, zní tak, jak by měly, tzn. poslouchají se příjemně. Na angličtině se jistě dá ještě zapracovat, ale oproti některým dalším formacím, kde její výslovnost dráždí vaše uši (např. kamarádi Look-Out!, kteří se naštěstí chystají přejít zcela na české texty), jsem tady spokojen.

Co se týká hudebního projevu, to už bylo nakousnuto nahoře. Ano, épko se mi páčí, má tempo, má dobrý zvuk, je melodické, správně kytarové a od vydání si ho pouštím klidně i dvakrát denně, ALE. Nepřijde mi, jako bychom zde měli šest skladeb po sobě, respektive pět a intro, ale jen jednu dlouhou, šestnáctiminutovou. I po tolika puštěních mám stále problém jednotlivé songy od sebe více rozeznat, najít rozdíly a spojit si s nimi hned jejich názvy. Určitě tu vyčnívají refrény písní Later a Guest List, jenže pocitu, že je vše skládáno podle jedné, pouze lehce obměňované šablony, se nemůžu ubránit.

Takže jak to sesumírovat? Hodnocení 65 % vám může přijít nízké, ale i přes zmíněné zápory jsem si EP You know I have tried oblíbil a určitě se k němu rád vrátím, ač se trochu bojím o jeho trvanlivost. Na našem území zase tolik kvalitního pop-punku nenajdeme (Rybičky a Koblížky, i když proti nim nic nemám, nepočítáme, áno?), proto i v kontextu toho všeho jde o pěkný lehký nadprůměr. Klukům z Criminal Colection roste na západě Čech konkurence.

 

Celé EP si poslechnete na https://calltracy.bandcamp.com/.

 

Jonash