We on the Moon - Beating The Heroes (2013)

01.09.2013 12:00

Datum vydání: 23. 3. 2013
Label: Championship Music
Délka: 36:32 / 11 skladeb
Odkazhttps://www.i-m.co/weonthemoon/weonthemoon
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop punk
+ zvuk, velký počet hitů
- nevyváženost desky
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Paralyzed, Unexpected Changes a Ocean Sky

 

Kdy že jsem naposledy psal recenzi? Myslím, že to bylo někdy koncem dubna. Bylo to na novinkovou placku (recenze) kultovních Fall Out Boy. O necelý půlrok později mi do oka padla další věc. A shodou okolností se vše tak trochu bude točit opět kolem výše zmíněné kapely.

Hoši z We On The Moon mě upoutali již v roce 2011 vydáním svého debutového EPčka Trick or Treat. A moje první reakce? Tohle jsou čeští FOB! Jsou kluci pouze napodobeninou slavnějších Američanů?

Pravda je taková, že v dnešní době již nejde udělat nic stoprocentně originálního. Z Tomáše Červinky (čtěte s ním rozhovor z letošního července, pozn. red.) asi budu vždy cítit Patricka Stumpa a kytarové riffy mi budou znít jako vystřižené ze starších placek FOB. Ale WOTM mají své vlastní hudební srdce, rozhodně je nehodlám hanit za to, že se někomu podobají.

Pojďme k desce samotné. Vznikala na začátku tohoto roku pod dohledem české producentské stár Borise Carloffa a do prodeje se dostala koncem března skrze Championship Music. Než se pustíme do hudební stránky, musím pochválit i přebal, kde si můžete užít kapelu v animované podobě. A růžová placka uvnitř obalu působí také efektivně.

Podíváme-li se na Beating The Heroes komplexně, nalezneme před sebou kvalitně nahranou placku s parádním zvukem. Energický pop punk opepřený špetkou elektroniky, který stojí a padá na rozmanitém vokálu lídra brněnské bandy. Vady na kráse? Posloupnost skladeb by šla asi udělat lépe, aby deska neztrácela zbytečně několikrát na tempu. Tuto malou nedokonalost můžeme v klidu přehlédnout, a to díky přítomnost hitů jako Paralyzed, Conscious Dreaming, Unexpected Changes nebo Ocean Sky. Zejména posledně jmenovaný song je přesně ten typ skladby, která se musí líbit každému.

Shrňme to. We On The Moon jsou přesně tím typem skupiny, jaký česká scéna potřebuje. Mají ten správný potenciál, aby na sebe upozornili ignorantský český mainstream. Důkazem je nasazení posledně jmenovaného singlu do vysílacího času Evropy 2. A uvidíme, třeba otevřou dveře dalším…

 

Sláva Bareš