Suffocate With Your Fame - ITEM(S) (2014)

08.07.2014 17:57

Datum vydání: 14. 6. 2014
Label: žádný
Délka: 25:10 / 7 skladeb
Odkaz: https://swyf.bandcamp.com/album/item-s
Země původu: Česká republika
Žánr: Deathcore / Metalcore / Metal
+ vliv východu, zvuk, neomrzí, feats.
- (možná) moc breakdownů
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Meaningless, Depths

 

Poslední dobou začínám vážně nabývat pocitu, že je tu u nás opět parta kluků, kteří to opravdu umí. Ne, že by takových nebylo více, ale konečně nám domácí či lokální kapely servírují svoje desky s konkurenceschopným zvukem. A hlavně se zahraničím srovnatelné. Těchto pár vět nepochybně naznačilo, že zvuk je víc než jen OK. Zní to přesně tak, jak by mělo, a vše je krásně čistě slyšet. Přesně ten případ, když si tohle doma nahulíš na svém malém domácím repru a máti na tebe z kuchyně začne řvát, co to jako znamená, jak tohle můžeš poslouchat, a huhlá cosi o pekle. Kdežto fotr, ten si spokojeně pokyvuje hlavou a listuje ve sportovní rubrice. Myslím, že to někteří znáte, no ne?!

Deska mě každým poslechem víc a víc burcuje. Pokaždé v tom objevím prvek, který mi předtím unikl. A čím víc těchto prvků je, tím častěji mám nutkání si ITEM(S) pustit znovu a dát svým uším pořádný nájeb pražského death. A proto zase zahrnuju SWYF do playlistu ve Winampu a nechávám se pohltit peckou Meaningless. Tenhle vál je jedním ze dvou, které chci zmínit o něco více. Otevírá album a podle toho to i vypadá. Nechybí v něm nic. Ani menší sólo. A z kytarových „podkresů“ jsem unešenej.

Why violence?! Why am I in this room?
Why violence? Because I am sentenced to doom.
When I´ve never shot
Why violence burried me, when I´m not a part of you

Tento úryvek textu mě oslovuje a hned po něm následuje hlasová návštěva od Honzy Kučery ze Skywalker, která je vítaným překvápkem. Sem skoro až poctěný faktem, že slyším kapelu od nás, která zní jako pořádnej bordel z východu. Jop, konrétkně myslím My Autumn. Samozřejmě jenom v mezích. Celkově je na desce všechno, co očekáváš od kapely tohoto žánru. Musel bych se rozepsat na několik stran, protože jsem poměrně v eufórii. Navzdory tomu všemu jsem se ale párkrát přistihl, že jakoby nedávám pozor. Na vině je občasná nepestrost. Konkrétně myslím věc s názvem The Punisher, která je celá na breakdownu. Jde ale spíš jen o drobnost z celkového hlediska, protože jinak je placka rozmanitá velice. Při poslechu mám pocit dobře odvedené práce. Samozřejmě myslím za kapelu… aby jste si nemysleli. Tuhle placku zdobí především agresivní kytarové / basové party, které jsou hutné až běda, doplněny nápaditými bubny a Jirka Vošahlík jednoznačně patří mezi jedny z nejlepších, jež domácí scéna ohledně screamu nabízí. Album uzavírá dělo, nesoucí název Depths. Neřeknu vám o něm nic víc než to, že vás na konci ohromí pořádně dlouhé, metalové sólo v podání instrumentalisty Toma Raclavského z Modern Day Babylon, pod jehož taktovkou probíhalo nahrávání a mixáž ITEM(S).

Prostě a jednoduše. Parádně znějící deathcorová placka, dostupná na bandcampu za vámi stanovenou cenu. Přihoďte nějaký to éčko!

 


bedy