Skywalker - Liberty Island (2014)

12.06.2014 19:59

Datum vydání: 1. 6. 2014
Label: DIY
Délka: 32:00 / 11 skladeb
Odkaz: https://www.skywalkerhc.com
Země původu: Česká Republika
Žánr: Hardcore / Punkrock
+ hosté, zvuk, různorodost
- nic
Hodnocení: 100 %
Doporučené sklady: Decadence, Island, Survival

 

Skywalker? Pro celý svět symbol chlapce nabitého midichloriany, pro nás v Čechách symbol HC scény. Budou to takřka tři roky, místo Písek a pár zvídavých hardcorářů, co se přišlo podívat na budoucí hvězdy scény. Střih, současnost, Žižkovská noc a kapela nehraje před pár fanoušky, ani zvídavými, hraje pro tisícihlavé stádo oddaných fanoušků. Ano, takový pokrok stihli za tři roky. Až k neuvěření, pořád je to parta mladých lidí žijící si svůj velký dětský sen.

Dělejte to, co milujete. Definice tak jednoduchá, řeklo by se, leč málokdy splnitelná. O to větší mám radost, že Skywalker tuhle šanci mají a chopili se jí, jak nejlépe mohli. Ta předzvěst jménem Babylon, z předminulého roku, dávala tušit, že se na české HC scéně rodí něco nového, neokoukaného a po tvůrčí stránce naprosto svobodného (dvojrecenze). Dva roky skoro nepřetržitého koncertování udělalo svoje a na svět přichází Liberty Island. Album roku, hlásím předem. Po zvukově stránce tak vybroušené, že by se za ní nemuseli stydět ani za velkou louží. Studiomajstr Damián Kučera odvedl opravdu skvělou práci, jak je již u něj zvykem, a výsledek potěší.

Teď už k samotnému cédu. Trochu to zkrátím, nebudu vypisovat každý singl, ale vytáhl bych jen pár věcí, co mne zaujaly nejvíce. Zaprvé to bude Island. Rozhodně to nejlepší na desce, má to spád, rve vám to uši, bicí by zahnaly snad i stádo slonů a ten sborový refrén jako třešnička na dortu.

“Where do you go when everything's a mess?
What do you do when everything's a mess?
How do you cope with everything amiss?
This is my life where everything's a mess. ”

Island se dočkal ihned s vydáním desky klipu, jehož se zhostil kdo jiný než Paulie Garand (dřívější spolupráce na singlu Lost). Klipu se dočkal i můj druhý objev, song Jelly School, čistokrevná oddychovka od jinak tvrdšího alba. Pop/punková nakládačka, která si na nic nehraje, přesto nesmírně baví. Shere Khan a totální srdcovka, za což můžeme děkovat hostovačce, Lukemo z dnes již bohužel neexistující formace Clou. Hardcore/pop-punková nálada, naprosto osvobozená od nějakých stereotypů, jemná, ale přesto dost drzá. Poslední věc, na kterou bych se více zaměřil, je Laura. Snad až deathcorová nálada, zcela jistě nejtvrdší na placce, možná nejtvrdší v celé historii kapely. Nemalou zásluhu na tom má Jirka Vošahlík ze Suffocate With Your Fame, černošický corový polobůh.

Tady bych se zastavil, další mé komentáře jsou zbytečné. Musel bych popsat všech 11 tracků, protože tohle je prostě dokonalost sama, od začátku do konce. Všechno do sebe zapadá jak puzzle a nic nelze vytknout. Tak šup, vrhněte se něj a já vám garantuju, že letos se v Čechách nic lepšího nenajde, fakt..

“If there is a place where we truly feel safe and free, it is music
Music is our Liberty Island.”

 

Jakub Kovář