Skywalker - Babylon (2012)

10.01.2013 17:39

Datum vydání: 18. 12. 2012
Label: nepodepsán
Délka: 24:09 / 7 skladeb
Odkaz: https://www.facebook.com/skywalkerhc
Země původu: Česká republika
Žánr: Hardcore / Punk-rock

 

+ energie; kytary; zlepšení zpěvu oproti minulému EP; texty; zvuk
- nic zásadního
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Lost, Fraud
 

Skywalker. Tahle liberecko-pražská kapela funguje coby pohrobek pop punkových Hustler State teprve od roku 2010, ale za tu krátkou dobu se dokázala dostat mezi uznávané a velmi oblíbené domácí hardcorové formace. Není divu. Dost za to můžou energií našláplá živá vystoupení, při nichž klukům věříte, že to s hudbou, co tvoří, "myslí vážně". Baví vás na to koukat a baví vás to poslouchat. Už na druhém EP s názvem Arkham, které vyšlo na podzim 2011, byl znát pokrok oproti prvnímu roku existence (aby taky ne), a i když by se výtky našly (viz recenze), bylo to určitě příjemné hudební překvapení a skladba Command The A dosahovala úrovně kapel zahraničních.

Před Vánoci nám pak SWK naservírovali épéčko třetí, nesoucí titul Babylon, jemuž předcházely dva dříve zveřejněné singly. Wow - čekal jsem hodně, přesto mě tahle placka nadchla, a dokonce už od prvního přehrání, což se mi až tak často neděje. Hned otvírák 8:47, začínající basovou linkou, k níž se brzy přidají rozjeté bicí a povedený kytarový riff, je hitovka se vším všudy. Rychlá, úderná, zapamatovatelná, s čistým zpěvem, který se oproti předešlému počinu zase zlepšil - což je jedině dobře, páč to bych považoval za jeden ze slabších článků Arkhamu (spolu s částečnou fádností skladeb, jak poznamenala v oné recenzi kolegyně Darxie). Druhým v pořadí je singl Lost. Vybrnkávaný úvod, do kterého opět přispěchá zbytek nástrojové sekce, ale ve slokách se už objevuje vokál hardcorový, a k řevu jsem výtky neměl nikdy. Refrén, jenž připomíná Američany A Day To Remember, je naopak zpívaný, čímž se nám vytváří dobrý kontrast. Pak už tu máme, podle mě, nejpovedenější píseň nejen této nahrávky, ale vůbec, co Skywalker zatím napsali: Fraud. Opět rychlejší tempo, zdrcující, řvaný předrefrén (Burn, Babylon, burn. I wash my soles of you because you want me to.) a navazující refrénové

 
Never again, 
never ever never do I wanna see you again,
you're not my friends,
you seek forgivness, then say that you're sorry.
 

Vrcholný okamžik songu, možná i celé desky, poté přichází v čase 2:36, kdy se bicí nekontrolovatelně rozjedou vpřed a po chvíli s k nim přidá sborový zpěv "But when the time runs out, tell us who will be the last" doplňovaný Honzovým řevem. Dokonalost. Vše ještě podtrhne závěrečné kytarové sólo. Další písně už sice stojí trochu v pozadí první trojice, ale ne o moc. Více je však rozebírat nebudu, pusťte si je, to vydá za celou stranu formátu á čtyři. Pouze nakousnu dva skity, které některým můžou vadit, mně ale vůbec. Do desky se tyto hip-hopové pasáže z nějakého důvodu hodí (podobně jako drum´n´bassové a dubstepové věci na albu Ignorance Never Dies od Your Demise) a nepřipadají mi rušivé. Co ale více zmínit chci, to jsou texty. Skywalker mají jasný názor, a stejně tak mají jejich lyrics hlavu a patu. Překvapil mě ale ten u Miner's Songu - jedná se totiž o anglický překlad básně Hornická od Fráni Kučery (1897-1929; básník, prozaik a organizátor kulturního života na Příbramsku, příbuzný zpěváka Honzy Kučery - pozn. red). Zajímavé zpestření. Texty jsou dost osobní, určitě doporučuju si je přečíst, stáhnout - i s překlady - si je můžete zde.

Takže, abych to nějak ukončil. Skywalker vydali povedenou placku, na níž dokázali, že patří k nejnadanějším formacím v našich luzích a hájích. Babylon šlape od začátku do konce, nechybí na něm energie, chytlavé a snadno zapamatovatelné tracky a velmi dobrý zvuk. 100 % nedávám v recenzích už ze zásady, ale těch 90 je zasloužených. Pro mě nejlepší domácí počin loňského roku.

Jonash

 


 

+ texty, angličtina, energie, zpěv, koncept, skvělé prolínání žánrů
- EP je málo, chce to desku
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Lost, Fraud

 

Už to budou tři roky, co pražští pop-punkčáči Hustler State podladili kytary, přitvrdili, začali pořádně křičet a změnili svůj název na Skywalker. Na konci minulého roku vydali již třetí EP, jež nese název Babylon. A právě o něm jsou následující řádky.

Celé to načíná kratší nakopávačka 8 47. Po necelých dvou minutách ale nenechá kapela posluchače čekat a servíruje pekelné duo písní Lost a Fraud. O tom, že tyto dva songy jsou největší klenoty, není třeba pochybovat. První zmíněný dokázal (díky rubrice Uši časopisu Rock&Pop) okouzlit i frontmana australských Parkway Drive - Winstona McCalla. No a ten druhý zase nejednoho člena naší redakce. Ten refrén si prostě nejde nezamilovat!

Never again,
never ever never do I wanna see you again,
you're not my friends,
you seek forgivness, then say that you're sorry.

A pokračujeme dál v zajetém tempu. Střídání agresivnějších a klidnějších melodií je skvěle vymyšlené a v mnoha případech i vhodně svázané dohromady. Bubeník například jede svižný rytmus a buší do kopáku dvojšlapkou, přičemž první kytara hraje líbivou melodii. A to zní skvěle! Stejně tak musím pochválit i zpěv. Vokál Honzy Kučery má zkrátka koule a zbytek skupiny ho dobře doplňuje.

Závěrem bych chtěl vyzdvihnout ještě poslední skladbu Honesty. Na konec nemohli Skywalker zařadit nic lepšího. Ten song mě vždy přiměje pustit si tento skvělý počin znovu. Je chytlavý, energický, těžko oposlouchatelný a výjimečný. Navíc mě přesvědčil, že tato parta nemá v Čechách ve svém žánru konkurenci. Tímhle "demem" by strčili do kapsy nejednu zahraniční formaci - a to je moc dobře, že tu někoho takového máme. Jen příště už žádné sedmistopé EP. Chce to plnohodnotné album s dvojnásobným počtem písní, protože tohle se vážně povedlo!

Vojtáno

 

Celé EP k poslechu:

 

Tracklist:

1) 0:00 - "8 47"
2) 1:53 - "Lost"
3) 5:14 - "Fraud"
4) 9:20 - "Truthers" // 12:48 - "Truthers Skit" (Krudanze || Crystal KidZ)
5) 14:00 - "Miners' Song"
6) 16:27 - "Chicken Matrix" feat. GOODFELLAS MAFIA (Hannover, DE) + 20:07 "Chicken Matrix Skit" (DJ Smog)
7) 20:59 - "Honesty" feat. Stoláč || JUST FOR BEING (Prague, CZ)