Shadow Area - Signpost (2013)

02.04.2013 22:01

Datum vydání: 16. 2. 2013
Label: DIY
Délka: 19:58 / 5 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/shadowarea
Země původu: Česká republika
Žánr: Crossover / Metalcore
+ produkce, variabilita vokálů
- menší dávka originality
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Breathtakers; Forget & Forgive

 

Shadow Area jsou šestičlenná kapela ze Strážnice na jižní Moravě. Na scéně působí necelé čtyři roky a za tu dobu stihli vydat jednu demo nahrávku, plnohodnotnou desku nazvanou Skylines a nejnověji i EP Signpost, kterému se tu podíváme na zoubek.

Jako první bych chtěl rozhodně pochválit produkci. Je opravdu slyšet, že si na ní dala skupina záležet. Bicí se nahrávaly ve studiu Šopa, další nástroje a vokály u Tomáše Raclavského (mimo jiné hrající ve skupině Modern Day Babylon). Celá nahrávka potom byla na mastering zaslána až do Velké Británie do studia Mangled Audio. To je spousta práce kvůli pěti skladbám na jedno EP, že? Ale rozhodně to dokazuje, že to kluky baví a myslí to se svojí hudbou vážně. A je to na nahrávce slyšet.

Jak jsem již říkal, EP obsahuje pět písní, první z nich je intro. Ta druhá se jmenuje Breathtakers a já to vyžvaním hned na začátek, že tohle je nejen nejlepší skladba z desky, ale dokonce jedna z nejlepších CZ/SK písní, které jsem za poslední rok nebo dva měl tu čest slyšet. Obsahuje všechno, co se mi na hudbě Shadow Area líbí, ať to jsou chytlavé refrény, velká variabilita vokálů, od řevu až po čistý zpěv (je skutečně poznat, že má kapela dva vokalisty a umí toho dobře využít), nebo výborná řemeslná práce za všemi nástroji. Je pravda, že celá placka není nějak přehnaně originální, ale to pro mě v poslední době přestává být kdovíjak důležitý faktor. Je tu slyšet spoustu vlivů známějších zahraničních kapel, spousta známých postupů, ale pořád je zábava to poslouchat. Je slyšet, že to tyhle kluky baví, a potom to tím pádem baví i mě. Nesnažím se říct, že originalita není důležitá, jen prostě není samospasná.

Ještě bych chtěl zmínit jednu věc, která není tak úplně hudební, ale zaslouží si pozornost. Tou je obal. Stejnou práci, jakou si skupina dala s nahráním desky, si dala i s tím, aby ji pořádně prezentovala navenek. Krabička, potisk CD, booklet s texty, všechno vypadá perfektně. Signpost není nejlepší deska na světě, dokonce ani na CZ/SK scéně, nebudeme si lhát, ale rozhodně to je deska, za kterou bych se nebál utratit svoje peníze.

 

Shadow Area ''Forget & Forgive'' from Tomas Martinek on Vimeo.

David Vítek