Rozhovor s Michalem z Just for Being: Snažíme se kromě dobrý hudby přinést i témata k zamyšlení

18.04.2014 11:22

Punk rockovou partičku Just for Being jsme na It Never Ends ještě neměli! A jelikož chystají do konce roku vydat novou desku a dostalo se jim cti vystoupit na Mighty Sounds, tak je na čase je poznat! K tomu nám poslouží bubeník kapely Michal.

 

Just For Being jsou punk rocková kapela, nezdá se ti, že tento žánr postupem čase trochu ztrácí na lesku?

Na tuhle otázku se mi těžko odpovídá. Jestli to tak je, tak se mi to jen těžko přiznává. Tý muziky je dneska hrozná spousta a je pořád těžší někoho zaujmout, ale pořád věřim tomu, že když je něco fakt dobrý, tak si to cestu mezi ty lidi najde.

 

Známe spoustu skvělých kapel z minulosti, ale napadne tě vůbec nějaká nově vzniká banda, o které by se dalo říci, že hraje punk rock na světové úrovni?

No, ono těch kapel, co fakt uměj a dá se o nich říct, že hrajou na světový úrovni, je dneska fakt hodně. A možná i to je ten problém. Každopádně problematikou punk rocku jako takovýho bych se asi nezabejval, protože úplně přesně netušim, co tam patří, a co už ne. A vlastně tohle řazení ani moc nevyznávám.

 

Slyšel jsem něco o plánech na plnohodnotnou desku, co je na tom pravdy?

V současný chvíli můžu říct jen to, že na tom něco pravdy bejt může. Každopádně už sme ve studiu a snažíme se, aby z nás co nejdřív vypadlo něco novýho.

 

Myslím, že by si na toto téma mohl být trohu více sdílný… Hmm? Co můžeme od této placky čekat?

Rád bych byl víc sdílnej, ale pořád se to tak něják rodí a ještě pořád není 100% jistý, že tu desku vydáme. Musíme řešit spoustu věcí okolo - jako je to nahrát, grafika, fotky, na jakym nosiči to vyjde atd.  Rádi bysme to vydali na vinylu a udělali z každý desky originál. Tak uvidíme, jak se to vybarví. Se všim nám pomáhá náš super kámoš Luboš, bez kterýho bysme vlastně doteď, co se týče merche, EP, klipu a vůbec všeho, neměli vůbec nic. Takže posílám tisíc díků. Deska snad do konce roku bude a můžete čekat určitej posun. Asi to bude míň pro holky. Haha...

 

Vlastně ne úplně každý vás zná. Můžeš nám vaší bandu, trochu netradičně v půlce rozhovoru, představit?

Jsme 4členná kapela  z Prahy, která funguje nějákejch 5 let, a snažíme se kromě dobrý hudby přinést i nějaký témata, nad kterejma by bylo dobrý se minimálně zamyslet.

 

Už jste si také vyzkoušeli několik zahraničních vystoupení, jak na to vzpomínáš?

Vzpomínám na to strašně moc a v podstatě jen v dobrym. Super zážitky s partou kámošů. Důkaz toho, že i za směšný prachy můžeš vyject s kapelou a 14 dní dělat jen to, co tě baví. Navíc to bylo většinou na sluníčku, a to já mám prostě rád.

 

V kapele působíš na pozici bubeníka, netoužíš někdy vyskočit od bubnů a vyřádit se v přední části pódia?

Toužim, ale: 1) stydim se 2) neumim mluvit 3) neumim zpívat 4) neumim se hejbat. Takže snad radši ani ne.

 

Jedna odlehčená otázka. Všichni známe ty scény z konce koncertů, kdy bubeníci hází paličky lidem. Kolik taková věc stojí?

Tak záleží na spoustě věcech. Já kupuju většinou levný balení po víc kusech, takže mě pár paliček vyjde třeba na stovku. Když sem kupoval posledně narychlo paličky v obchodě, tak sem řek prodavačovi, že chci ty nejlevnější, že sem bubeník sociál. Za mnou stála paní s manželem (taky bubeníkem) a jen dodala, že to sme prej všichni, takže asi jo.

 

Jinými slovy si svoje paličky šetříš jen pro obzvláště pěkný fanynky?

To bych ani neřek. Myslim si, že když někdo přijde a je v pohodě, tak mu paličku vždycky rád dám.

 

Ok, čas loučení. Hoď do placu něco chytrýho a taky se pokus lidi nalákat na jeden z vašich budoucích koncertů!

Něco chytrýho do placu radši házet nebudu. Neni to úplně moje parketa, ale rád bych všechny pozval na festival Mighty Sounds, kde si letos poprvé zahrajem a určitě to bude stát za to! Ke všemu se tenhle festival vinou nesmyslně vysoký pokuty za překročení zvukovýho limitu dostal do existenčních problémů (viz zde), a tak by bylo super mu návštěvou trochu pomoct. Tak díky a čau!   

 

Sláva Bareš