Rozhovor s kapelou Cancer Bats: Někteří fanoušci v Čechách jsou ti nejvěrnější, jaké jsme potkali

19.10.2013 14:15

Kanadské hardcore-punkové dřevorubce Cancer Bats netřeba představovat. Jsou u nás jako doma, a to byl hlavní důvod, proč jsem se rozhodl vytvořit tento rozhovor. Na otázky odpovídal kytarista kapely Scott Middleton. No, nebudeme otálet a jdeme na to.

 

Ahoj kluci, jaký je pro vás rok 2013?

Je to pro nás skvělý rok plný fantastických koncertů a festivalů. Pravděpodobně nejlepší!

 

Začneme s otázkami o České republice, byli jste zde několikrát, proto se ptám, co je pro vás nejlepší na naší zemi? Pokud tedy něco je.

Fanoušci v Čechách jsou nejlepší, někteří z nich jsou ti nejvíce věrní a oddaní, jaké jsme kdy potkali. Kdokoli, kdo na nás přišel do Prahy, ví, jak jsou jejich kolegové na našich vystoupeních šílení. Je to ten nejlepší pocit. Ale opravdu si myslíme, že některé z našich nejlepších koncertů se staly právě v ČR a na Slovensku.

 

Vytvořili jste featuring s místní kapelou Momma Knows Best (vocal – Liam Cormier), a to skladbu Not a Blink (link), můžeš nám říct něco o průběhu nahrávání?

Omlouvám se, tohoto projektu jsem se neúčastnil, takže o tom nemůžu říct vůbec nic…

 

Znáte některé české/slovenské kapely?

Vždycky jsme milovali českou bandu Flowers For Whores! A někteří z našich nových českých přátel hrají v kapele zvané Attack The Hero, ti jsou taky sakra dobří!

 

Máte nějakou zábavnou historku z naší země?

Hmmm, nejsem si jist. Pokud se něco vtipného stalo, nakonec z toho vylezly špatné věci… Ale většinou máme štěstí na pozitivní události, které se u vás přihodí. Takže zábavnou historku nemáme žádnou.

 

Všiml jsem si projektu Bat Sabbath, proč právě to? Můžete nám prozradit, jestli tenhle projekt uvidíme i u nás?

Požádali nás, abychom hráli druhé tour na festivalu ve Velké Británii, a mysleli jsme si, že by byla zábava zahrát covery Black Sabbath, ale bohužel to bylo zrušeno. Ale i tak jsme udělali sabbath a řekli jsme si, že by byla zábava to pojmenovat právě Bat Sabbath. Pak jsme dostali hodně žádostí o živé vystoupení, které jsme si fakt užili! Nejsem si jist, jestli se někdy takhle ukážeme u vás. Promotéři nás tam tahali vždy na „speciální show“.

 

Jaké koncerty preferujete? Festivaly s tisíci lidmi, nebo klubové akce?

Obojí je super. Ale já osobně preferuju intimitu vyprodaného klubového koncertu. Miluju ten pocit, když se setkám s fanoušky, uslyším je zpívat, ale hlavně to, že si užijí naši muziku přímo vedle nás. Ta energie je fantastická!

 

Jaké je rozdíl hrát v Americe oproti Evropě?

Americké publikum je většinou rozmazlené a apatické. Evropani jsou do hudby více vášniví, a koncerty jsou díky tomu vždy lepší!

 

Snad každá kapela má sen hrát s „legendou“ na jedné tour. Kdo je tvým snem?

Hrozně rád bych jel tour s Metallicou! To kvůli nim jsem si koupil kytaru, navíc mají fakt zajímavou metalovou hudbu.

 

Jeden z našich redaktorů (Waghiss) má dvě otázky. První z nich je: Prý jste si vybrali jako support koncertu v Ostravě bandu Got a Wolf. Je to pravda? A pokud ano, tak proč?

Myslím si, že promotér navrhl tuhle kapelu, my si to poslechli a uznali jsme, že je to fakt dobrá banda, tak jsme ji tam chtěli.

 

Druhá otázka zní: Proč má Jaye tak příšernou disko-basovou kytaru?

LOL, o čem to sakra mluví? Jeho basa je úžasná! Je na základě basy Gibson RD jako u Krise Novoselica, který hrál v Nirvaně. Jeho basa je lepší - je dvakrát lepší - než veškeré jiné moderní designové blbosti vyrobené v Asii.

 

Máte rádi sport? Viděl jsem status na vašem Facebooku, ve kterém stálo „Özil!!!!!“ Jste fanoušky Arsenalu?

Já miluju fotbal! A ano, Arsenal je klub, kterému fandím. Tomáš Rosický je jedním z mých oblíbených hráčů, stejně jako Özil. Rád bych Tomášovi dal naše cédéčko... Vím, že má rád metal!

 

Spousta muzikantů jsou počítačoví / konzoloví pařani, patříte mezi ně taky? A co si případně rádi zahrajete?

Tak já miluju FIFU… Assasin’s Creed, NHL, God of War a Sniper Elite 2. Ale nemám X-Box ani PS3, takže hrajou jenom u kámošů doma, nebo občas na tour. Jinak v poslední době jsem závislý na hře DC Comics Injustice pro iPhone.

 

Už tě nebudu dál trápit, máš nějaké poslání pro naše čtenáře a vaše fanoušky?

L'úbim všetkých našich fanúšikov a dúfam, že ste všetci prišli do našich budúcich koncertov v Čechách a na Slovenskom! Ste najlepší! Ďakujem vám priatelia!

(Tato poslední odpověď není přeložena do slovenštiny, Scott takto odpověděl sám od sebe!)

 

Tom