Rozhovor s kapelou Betraying The Martyrs: Motivace a tvrdá práce jsou klíčem k úspěchu

27.04.2014 11:47

Máme tu další rozhovor do zahraniční sbírky, ve kterém můžete poznat blíže francouzské bestie Betraying The Martyrs. Na otázky odpovídal kytarista Baptiste Vigier.

 

Ahoj chlapi, díky za tu možnost položit vám pár otázek. Kdo jsou Betraying The Martyrs mimo podium?

Hey! Žádnej problém, chlape! Jsme divná „mezinárodní“ metalová kapela! Sídlíme v Paříži, ale náš zpěvák Aaron Matts pochází z Anglie, náš bubeník Mark Mironov je z bílého a studeného Ruska. Upsali jsme se Sumerian Records a jsme rádi, že můžeme cestovat po světě, poznávat nové lidi a hrát těžkou hudbu!

 

V Čechách jste už hráli, líbí se vám tu?

Měli jsme šanci navštívit Prahu - a naštěstí několikrát. Je to neuvěřitelně krásné město. V jednom z našich předchozích turné jsme tam hráli s Animals As Leaders a Veil Of Maya, a bylo úžasný tam jen chodit a kochat se. Dokonce jsme tam viděli Kanyeho Westa, když tam natáčel videoklip!!!

 

Znáte nějaké české kapely?

Jen jednu, ale zato ji mám hodně rád, jsou to Apostate. Slyšeli jste o nich? :)

 

Dají se porovnat fanoušci ve Francii a u nás v Čechách?

Haha, každý se nás vždy ptá, abychom našli rozdíl mezi davy. Ale abych byl upřímný… Všechny evropské shows jsou často velmi podobné. Vždy víte, že je to METALOVÁ show! Někdy máte šílence v moshpitech, někdy „metalheads“ házící hlavou a s paroháčem v ruce, ale ve výsledku to není o zemi, kde hrajete. Je to o energii, která je na každém koncertě unikátní, a nás velmi těší být něčeho takového součástí!

 

Co je vaším poselstvím?

Snažíme se zprostředkovat pozitivní poselství skrze naši hudbu. Život je něco krásného, někdy velmi těžkého, ale určitě stojí za to žít naplno až do konce.

Všichni jsme se začali věnovat hudbě zhruba ve 14 letech a neměli jsme žádné očekávání týkající se profesionální kariéry v tomto oboru. Ale věřili jsme v naše sny a dělali pro to všechno možné i nemožné. Já osobně si myslím, že motivace a tvrdá práce jsou klíčem k úspěchu. Pokud něco opravdu chcete, můžete to mít.

 

Takže nyní žiješ svůj hudební sen?

S jistotou můžeme říci, že ho žijeme, a to na cestě hudby, kterou milujeme, hudby, kterou jsme si sami napsali v našich pokojích. Každý večer, před stovkami a někdy i tisíci neznámých tváří, na různých kontinentech! Pokud byste tohle řekli mému patnáctiletému já, nikdy bych vám nevěřil, že se tohle stane každodenní součástí mého života.

 

Jaký byl nejlepší moment ve tvojí hudební kariéře?

Zatím, myslím, že mé dva nejoblíbenější momenty jsou:

Den, kdy jsme podepsali smlouvu u Sumerian Records. Nemohl jsem tomu stále uvěřit, naše úsilí se vyplatilo a dotáhli jsme to na profesionální úroveň. To nám umožnilo hrát větší koncerty a turné po Americe a Evropě častěji… Což byl pro nás sen.

Mým druhým nejoblíbenější momentem je hraní na Mayham Festivalu, spolu se Slipknot, Motorhead, Anthrax, Asking Alexandria, Whitechapel, As i Lay Dying, The Devil Wears Prada… takový šílený line-up! Museli jsme vidět všechny kapely, které jsme poslouchali, když jsme byli mladší, a to každou noc během jednoho měsíce, u čehož jsme mezi námi ukovali nezapomenutelné přátelství. Na to do smrti nezapomenu.

 

Můžeš nám prozradit něco o nadcházejícím albu? Co můžeme očekávat?

Pro mě je vždy těžké posoudit mou vlastní hudbu, protože napíšete písně, zkoušíte je, pak je nahrajete, pak to posloucháte znovu a znovu, tolikrát, že na konci… už ani nevíte, co si o tom myslet, haha. Ale jsem přesvědčen, že všem, komu se líbil náš debut Breathe In Life, se bude tohle líbit taky. Má to v sobě mnohem víc po všech směrech! Je to víc o technice, progresivní, brutální, ale zároveň více chytlavé a melodické. Teď když jsme našli vlastní zvuk, tak jsme se pokusili experimentovat o trochu víc. Vždy se snažíme psát a tvořit hudbu, kterou bychom jako posluchači chtěli slyšet. S výsledkem jsme moc spokojení, takže doufáme, že vám to bude líbit taky! :D

 

To si myslím, že o kapele stačí, trochu si oddychneme, jo? Jak může Aaron sakra skákat tak vysoko?!

Jasně! No, nezdá se to, ale Aaron je fakt vysoký, takže má větší nohy, než my všichni… A to v kombinaci s Monster Energy drinkem dá ve výsledku jeho šílené skoky… Haha!

 

Koukali jste na Olympijské hry v Soči? Pokud ano, jakému sportu jste fandili?

Bohužel jsem neměl moc času to sledovat, ale slavnostní zahájení jsem si nenechal ujít, podle mě to bylo vážně fantastický a opravdu dobře organizované! Miluju lyžování, takže když jsem mohl, s chutí jsem to sledoval, je to můj oblíbený sport.

 

Co třeba hry nebo seriály, máte nějakou takovou zálibu jako kapela?

Víte, když sedíte v dodávce po dobu 10 hodin, tak si musíte najít něco, co dělat! Všichni jsme hráli videohry, nejvíc asi GTA, a jsme velcí fandové God of War! Filmy a seriály sledujeme společně taky velmi rádi, v nejbližší době jsme si hrozně užili Hru o trůny a Černé zrcadlo!

 

Ještě jednou díky moc za možnost rozhovoru, rozloučíme se klasickou otázkou. Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Vám díky za možnost vyjádřit se! Nemůžeme se dočkat dalšího hraní v České republice, takže zůstaňte naladěni, sledujte náš Facebook, Twitter, máme vás rádi!

(Jo a prosím, pokud se vám líbíme, kupte si naší desku v předprodeji, chceme, aby to bylo co nejdřív pryč. Je to pro nás velmi důležité, velmi nám to pomůže dostat se na další turné s ještě lepšími kapelami!)

 

Tom