Rozhovor s kapelou A Day To Remember: Pevně věříme, že to album letos vydáme!

22.07.2013 13:13

Série rozhovorů z Rock For People 2013 pokračuje. Dnes vám přinášíme interview s Jeremym McKinnonem, frontmanem amerických A Day To Remember, se kterým jsme mluvili  nejen o novém albu.

 

Co myslíš, je vystupování kapely víc o hudbě, nebo o té show, která je okolo? V dnešní době je hodně skupin, jejichž hudba je tak nějak odsunutá velikou show až na druhou kolej, nemyslíš?

Jo, to je rozhodně dnešní trend, ale myslím, že to tak nějak k tomu patří. Prostě, když máš malou kapelu, hraješ pro pár lidí, tak si velkou stage nemůžeš dovolit. Ale postupně se ti třeba podaří vypracovat a můžeš si vyhrát s rekvizitama, světlama, projekcí a tak. Je to součást toho, co děláš, a nepřijde mi na tom nic špatného. Špatný ale je, když si kapela myslí, že stačí utratit velký peníze za podium, všechno naplánovat a velkou show se zakryje to, že ta hudba není dobrá. I takové jsou. Ale ideálně by to mělo jít ruku v ruce.

 

Co vás spojuje s vašimi fanoušky?

Naše texty, naše hudba. Píšeme o tom, co známe my, o našich zkušenostech a životech. Přesto se ale s nimi spousta fanoušků dokáže ztotožnit. Přijde mi to hrozně super, že za mnou přijde někdo a řekne, že text určité písničky říká přesně to, co on zrovna cítí a zažívá. Myslím si, že proto jsme nějak úspěšní, protože pro naše fanoušky nejsme jen hudební skupina, ale něco víc. Nedokážu to popsat, ale jsem moc rád, že to tak je.

 

Je tu ale něco, co vás od nich odlišuje?

Určitě. Nejvíc asi to, že trávíme víc než půlku našeho života na cestách, v tourbuse s partou těch stejných lidí každý den, daleko, daleko od našich domovů a rodin. Myslím, že to nikdo, kdo něco takového nezažil, nemůže pochopit. Taky to, že si prostě nemůžeme dovolit být nepřijemní. Naši fanoušci na nás přišli a nezajímá je, že mám zrovna špatnej den, umřela mi kočka, anebo cokoliv jinýho.

Ať se děje cokoliv, nedám to na sobě znát. Jednak proto, že by byli naštvaní, a jednak, že si to nezaslouží. Někdy je to ale těžký, a to si spousta lidí moc neuvědomuje. I když jsme úplně normální lidi, jsme prostě v jiné pozici než oni.

 

Ve vašem klipu All I Want s vámi byla spousta dalších muzikantů jako Tim Lambesis, Pete Wentz, Sam Carter, BMTH nebo August Burns Red. Jak k tomu došlo?

Všechno to jsou lidi, se kterýma jsou pro nás nějakým způsobem důležití, ale původně to začalo poděkováním na naší desce. Našeho producenta potom napadlo, že by nebylo špatný oslovit pár těch lidí, kterým jsme poděkovali, a mít je ve videu společně s námi. Nakonec to vyšlo a ukázalo se to jako super nápad.

 

Musím se zeptat, jak se díváš na momentální Timovu situaci? (Tim Lambesis, zpěvák As I Lay Dying, je stíhán kvůli údajnému plánování vraždy své manželky, pozn. red.) 

Je to docela šok, něco takovýho bych nečekal. Neznáme se nějak extrémně moc, ale pokaždé, když jsme se měli možnost potkat, tak byl milý, prohodili jsme pár slov. Ale podle toho se asi nedá soudit, člověk nikdy neví, co se v tom druhém skrývá.

 

No a teď už konečně k vaší očekávané desce. Co můžeme čekat?

Myslím, že můžete čekat úplně všechno. Jsou tam písničky, které jsou klasicky v našem stylu, ale zkoušeli jsme i nové cesty a upřímně jsem z toho hodně nadšený. Víme, že už to trvá dlouho, ale chtěli jsme, aby to bylo něco speciálního a aby to fakt stálo za to. Co se týče stylu, jsou tam i skladby, které jsou pomalejší, než byste od nás čekali - něco málo z alternativního rocku. Zvláštní bylo, že normálně máme tak 20 písniček a z nich potom vybíráme těch cca 12, které nahrajeme. Tentokrát jsme ale měli hrozně moc kvalitního materiálu, a můžete proto očekávat songů více. Každopádně bylo hrozně těžký vybrat ty, které nahrajeme, protože si vážně myslím, že i ty, které jsme nechali být, by mohly být hodně dobré.

Myslím, že za žádným albem si nestojím tak moc jako za tímto, a sám se nemůžu dočkat, až ho uslyší také naši fanoušci. Věřím, že to bude brzo.

 

Někteří fanoušci už začínají být dost naštvaní, protože nás s vydáním nové placky napínáte už poměrně dlouho. Nastal nějaký problém?

Spousta lidí si myslí, že je to kvůli Victory Records, ale to není ten problém. Jde jen o to, že to bylo vážně náročné nahrávání a dali jsme si s ním hodně práce. Momentálně jsme ve fázi mixování a pevně věříme, že to album letos vydáme. Nemá smysl to ale uspěchat a vydat něco, co by přitom mohlo být ještě lepší.

 

Máte nějaký vzkaz pro své fanoušky?

Buďte trpěliví ohledně nové desky, určitě to bude stát za to. Děkujeme, že nás posloucháte a že jste s námi. Věříme, že nové album budete milovat, protože my jsme z něj nadšení!  Zůstaňte s námi a uvidíme se na některém z koncertů. Díky.

 

Darxie

Čtěte také: