Rozhovor s Kanym (Monitor a Rockcast.cz): Hudební omezenost by se měla brát jako osmej hřích

24.02.2014 09:39

Spolu s Vegym rád posedává před kamerou s flaškou vína a komentuje hudební dění ve světě. Mimo to ho můžete znát z působení v kapele Kurtizány z 25. Avenue. V současné době však jeho životu vládne nahrávání nové desky Monitor.   

 

Začneme představením. Pěkně jako ve škole!

Ahoj. Sem úplně klasickej českej Honza, co se snaží dělat věci, který ho bavěj. Důvod, proč si mě oslovil k rozhovoru, bude asi ten, že dělám internetovej pořad o hudbě ROCKCAST a už pár let se pokoušim tvořit hudbu.

 

Já osobně tě především znám z působení v hudebním pořadu Rockcast. I když je to asi dost blbá otázka, musím se zeptat: V názvu je rock, tak proč je v klipech tolik hip hopu a rapu?

Hehe, to je, jako by ses zeptal, proč se v Rock Cafe pořádaj rapový akce. Je to jen název a to, o čem se budeme bavit a jaký budeme pouštět videa, je jen na nás. Já osobně v současný době sleduju čim dál víc rapovou scénu a tim pádem se ten poměr oproti začátku změnil. Teď je koncept takovej, že se snažíme o co největší žánrovou pestrost. Hudební omezenost by se měla brát jako osmej hlavní hřích člověka.

 

Další otázka k Rockcastu, co takhle tam šoupnout občas nějakého hosta?

Vyloučený to není, ale v současný době o tom nepřemejšlíme. Je s tim víc práce, složitější domluva a ve finále to lidi zajímá míň něž dědkův pivní říhanec. Taková je realita.)

 

Tvůj oblíbený styl. Na jedné straně rap v Monitor a na druhé straně zcela odlišný žánr Kurtizány z 25. Avenue. Takže rock vs. rap? Hmm?

Baví mě veškerá hudba a respektuju každýho hudebníka, pokud nejde vyloženě o jeden z hudebních masakrů. V posledních letech čim dál víc tíhnu k rapu, popu a elektronický muzice. Na druhou stranu mezi deskama, na který se tenhle rok hodně těšim, sou While She Sleeps, Comeback Kid a Architects. Kdybych ti měl říct desky roku 2013, sou to noví Kontrafakt a Moby nebo Active Child. Takže tak.

 

A co je tedy nového v tvém hudebním životě?

Mému hudebnímu životu vládne Monitor. Jelikož dokončujeme druhou desku, kterou vypustíme na přelomu března a dubna, a veškerou hudbu, mix a master dělám já, je s tím hromada práce. Plánujeme začít pořádně koncertovat, točit klipy a dál psát texty a všechny ty věci okolo. Samozřejmě se dál maká na Rockcastu, kterej chceme dotáhnout do podoby, se kterou budeme spokojený na 100 %.

 

 

A jak by tedy měl vypadat ideální Rockcast, se kterým budeš 100% spokojenej?

Nejsem jistej, kam až může pořad podobnýho formátu u nás růst, ale vždycky mám radost, když cejtim z novýho dílu ňákej progres. Posouvat to dál technicky i obsahově, je to, co mě baví. Co se týče obsahu, s nim hodně laborujem a současnej model vyzevlenýho pseudopořadu nám sedí asi nejvíc. Nicméně aby dávalo smysl posouvat technickou stránku a hrát si na větší pořad, musíme najít způsob, jak oslovit trochu širší publikum. Což by se v ČR podařilo, kdyby sme v online přenosu soutěžili například v chlastání vodky z půllitru a po sléze ji do něj zas vraceli. Takže uvidíme, jak dál.

 

Taky nám můžeš popsat blížící se novinkovou placku od Monitor. Nalákej na ni fanoušky It Never Ends. Proč by si ji měli poslechnout?

Hehe, nejsem si jistej, kolik fanoušků INE by ta placka mohla oslovit. Nicméně do tý desky sem dal v podstatě veškerej volnej čas a jakoukoliv kreativní myšlenku za poslední půlrok, a tim pádem budu rád, když tomu daj lidi šanci. Je to real věc, žádný vymyšlený příběhy o dealovaní trávy a egotripový honitby tam nejsou. Pokud máš ale s rapem/popem obecně problém, nic zajímavýho tě nečeká.

 

No a klasickej závěr, řekni něco chytrýho…

Chytrýho... každej, kdo kouká na Rockcast, ví, že nic chytrýho řict neumim. :) Chceckujte Rockcast, a pokud vás baví, šiřte ho dál. Poslouchejte muziku a v každý části týhle velký mozaiky hledejte to dobrý. Salut!

 

Sláva Bareš