Rozhovor s Jiřím Xaverem (Corposant): Na počátku byla touha dělat kvalitní muziku

07.03.2014 17:09

Byl teplej středeční lednovej večer a já se hudebně vzdělával na Melodce, kde mj. vystoupila kapela Corposant. Hned po dohrání posledního akordu jsem věděl, že tahle kapela potřebuje vyzpovídat, protože jednoduše válí.
 

Mohl bys vaši kapelu představit širšímu publiku, kde jste se tu vzali, co stálo za vaším zrodem, který styl nejradši proženete svými nástroji, atd?

Na počátku byla touha dělat kvalitní muziku. Tahle touha se pro nás časem stala vášní, a tak v současné době proháníme pražce v polyrytmu progresivního metalcoru. Asi jako spousta jiných kapel jsme i my podstoupili několik žánrových kotrmelců, než jsme se ustálili na současné tvorbě. Toto "ustálení" však bereme jako nekončící cestu za novými směry, experimenty a trendy.

 

Nápad na tenhle rozhovor vznikl na akci Night Of Wolves, kterou sami (ne)pravidelně pořádáte. Zkus nám ji trochu přiblížit a nalákat tak na ni další lidi.

Ke každé Night Of Wolves - akci, kterou připravujeme na domácí půdě - přistupujeme jako k takovému setkání s hudebně stejně smýšlejícím publikem a kapelami. Snažíme se z toho pokaždé udělat poutavou událost s přitažlivým a gradujícím setlistem. Nejinak tomu bylo na posledním díle NOW, kam jsme pozvali kapely Ion At An, Noostrak a Fox Territory a nejinak tomu bude také na pátém pokračování, kde se můžou všichni těšit na špičku tuzemské metalcorové scény Shadow Area a The Truth Is Out There, kteří zrovna pojedou minitour s kamarády z Escape From August. Na tomto koncertě navíc po necelém roce představíme také náš nový song Deception, který jsme nedávno dokončili.

 

Minulé léto jste hráli na Fajtfestu. Já ve městě, kde se festival každoročně koná (Velké Meziříčí), bydlím, takže mi to nedá se nezeptat, jak se vám u nás na kopci líbilo?

Minulé léto na Fajtově kopci ve VelMezu jsme si užili jako žádný jiný festival za hodně dlouhou dobu. Všechny lidi, kteří se o realizaci této události starají, vnímám jako jeden neskutečně stmelený tým a jsem hrozně rád, že nás tahle familie mezi sebe přijala a vybrala také na letošní pokračování. Navíc, který jiný pořadatel letního fesťáku pořádá také zimní ples a během roku také tradiční klubové akce? Na jednu takovou rumovou párty v Depu, se letos poprvé těšíme i my ;-)

 

Na to navazuje další otázka, tak trochu klasická. Klub vs. festival a proč?

Proč versus? My preferujeme obojí a jedním dechem dodávám, že ke každému vystoupení přistupujeme stejně, ať už je to v klubu, nebo venku, a ať už je to pro tři lidi, nebo pro sto.

 

Když už jsme u toho koncertování, kdy vás zase budeme mít možnost vidět v brněnským podchodu vyučujíc kolemjdoucí, jak se dělá dobrá pouliční muzika?

Tak to je moc pěkná otázka :-) Možná až uspořádáme další pivní "výzkum"? :-D

 

Rok 2014 se v hudebním světě teprve rozjíždí, tak nám za sebe pověz album roku 2013? (Kdybys měl po ruce i kluky, tak můžou klidně taky přispět...)

To je hodně těžké rozhodování, protože rok 2013 byl pro mě na novou muziku neskutečně bohatý. Co mi ale už delší dobu hraje v mobilu pořád dokola, je Vertikal od Cult Of Luna, které jsem měl loni možnost vidět i naživo a byl to pro mě tak intenzivní zážitek, že mi ještě teď běhá mráz po zádech, kdykoliv si na jejich show vzpomenu. Co se týče ušáků, tak Romanovi se prý líbí David Maxim Micic - Bilo 3.0, Vencovi Opposites od Biffy Clyro, Jura nás zase ovlivňuje kapelou Circle Of Contempt, byť jejich poslední album Entwine The Threads je teda z roku 2012, a Kuba má zas rád The Contortionist, ale to je taky 2012.

 

A co v roce 2014 můžeme čekat od Corposant, ať už po nahrávací či koncertní stránce?

S koncerty jsme teď trochu přibrzdili, protože se snažíme co nejvíc soustředit na skládání, takže po této stránce toho zatím příliš k očekávání není. Každopádně jak už jsem zmiňoval, v létě se podíváme na Fajtfest a myslím, že budu mluvit za celou kapelu, když řeknu, že bychom si opět hrozně rádi zahráli na Rock For People a nebo bychom chtěli konečně zažít Brutal Assault z pohledu účinkující kapely ;-) Jestli se to ale splní, to zatím nikdo netušíme. Co se týče nahrávání, máme zatím takový nepsaný deadline vyrazit do studia někdy na podzim a nahrát další EP. Když teď nad tím přemýšlím, možná bychom už měli zabookovat nějaký termín napevno, nebo se k tomu s naším perfekcionistickým přístupem jen tak nedokopeme.

 

Díky za rozhovor a teď už nechám prostor tobě, aby si pověděl nějakou závěrečnou chytrost.

Já děkuji za trefný rozhovor a zdravím všechny příznivce a fandy It Never Ends a doufám, že se 18.3. sejdeme na Melodce v hojném počtu ;-)

 

Toman