Report: Funeral For A Friend + Gnarwolves + Polar; Praha - 14.10.2013

19.10.2013 11:25

Kdo: Funeral For A Friend (GB) + Gnarwolves (GB) + Polar (GB)
Kde: 007 Strahov - Praha
Kdy: 14. 10. 2013

 

Počtvrté za dekádu své existence se velšští Funeral For A Friend rozhodli zařadit Prahu na program svého evropského tour, poprvé navštívili strahovský klub 007 a pro mě šlo taktéž o první setkání s jednou z mých nejoblíbenějších kapel vůbec. Nadšení bylo obrovské, avšak doprovázené lehkou skepsí z toho, jak se FFAF vyrovnají při živé performance s absencí bubeníka a řvouna Ryana Richardse, jenž skupinu před více než rokem opustil. Ale dost o faktech, pojďme se zaměřit na samotný večer.

FFAF si do Prahy z domovské Británie přivezli dvě kapely jako předskokany. Nevýhodnou pozici prvního v pořadí dostali pro mě do té doby neznámí Polar. Jejich melodický hardcore s příměsí metalu nenudí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Frontman se snaží dostat lidi blíž k podiu, ale osazenstvu zatím poloprázdné Sedmičky se moc nechce.

Po zhruba čtvrthodinové pauze se chystají druzí vystupující Gnarwolves. Tři vyznavači piva, trávy a poctivého punk-rocku jsou pro mě velmi příjemné překvapení. Kytarista s basákem skvěle zvládají nelehké dvojhlasy a jejich rychlé songy nutí k pohybu. Přestávky mezi písněmi vyplňuje frontman–kytarista vtipnými monology. Svým spontánním projevem si Gnarwolves získají přízeň pomalu se zaplňujícího klubu.

Před vystoupením hlavní hvězdy večera je už v Sedmičce slušně narváno. FFAF vstupují na podium a je jasné, na koho naprostá většina účastníků čeká. Potlesk přerušuje vokalista Matt, slavící ten den své 34. narozeniny, a následuje nekompromisní Amsterdamská konverzace. Koho nedostal do varu otvírák, určitě začal hýbat každou částí svého těla při druhé pecce v pořadí, všem dobře známé Juneau. Při The Art Of American Football si Matt žádá circle pit a přání oslavence je samozřejmě splněno. FFAF se rozhodli vsadit především na písně z prvního alba Casually Dressed And Deep In Conversation a EP Four Ways To Scream Your Name, které zazní celé. Známé pecky jako Red Is The New Black či Bullet Theory dělají publiku radost. To za odměnu vytváří v malé Sedmičce skvělou atmosféru. Řvané částí písní obstarává kytarista Kris nebo sám Matt, který tím ovšem dává dost zabrat svým hlasivkám. Z poslední desky Conduit zazněly pouze písně Best Friends And Hospital Beds a High Castles. Alba Tales Don’t Tell Themselves a Memory And Humanity vynechali úplně. Energií nabitý set ukončuje tradičně track Escape Artists Never Die. Rozjetá Sedmička se ale nenechá odbít, a tak se kapela vrací s přídavkem, který na žádné zastávce svého letošního tour nehrála, baladou History. Emotivní ukončení skvělého koncertu.

Má počáteční skepse byla naprosto zbytečná. Funeral For A Friend jsou i po odchodu bubeníka Ryana v parádní formě. Nezbývá než doufat, že jim vydrží i další dekádu. 

 

Setlist:

10:45 Amsterdam Conversations
Juneau
The Art of American Football
Red Is the New Black
Best Friends and Hospital Beds
Rookie of the Year
Bullet Theory
Sixteen
All the Rage
Roses for the Dead
High Castles

This Year's Most Open Heartbreak
She Drove Me to Daytime Television
Kiss & Make Up (All Bets Are Off)
Escape Artists Never Die

History 

 

FOTOREPORT, pořízený Slávou Barešem, naleznete na našem Facebooku.

Lukáš Ponížil áka Hawkeye