Report: Enter Shikari + Your Demise + Letlive; Praha - 14.09.2011

15.09.2011 20:23

Kdo: Enter Shikari (UK) + Your Demise (UK) + Letlive (USA)
Kde: Praha - Roxy
Kdy: 14.09.2011

 

Našlapaný večírek včera zažil pražský klub Roxy. Už po šesté se totiž do Česka přijeli podělit o svou energii britští Enter Shikari! A aby na to nebyli sami, na pomoc si přizvali spřátelené bandy Your Demise a Letlive.

S úderem sedmé na podium naběhli Američané Letlive, kteří hrají progresivní post-hardcore a jejichž třetí album Fake History sklidilo velký úspěch jak u fanoušků, tak u kritiků. V čele této kapely stojí neskutečně energický showman Jason Aalon Butler, kterému bylo v Roxy podium očividně malé. Pobíhal po stagi jako smyslů zbavený, přičemž v jednu chvíli skočil přímo doprostřed most pitu, pařil a ještě stíhal perfektně řvát i zpívat. Bohužel, jinak výborné vystoupení degradoval špatný zvuk, v jehož změti Jason hodně zanikal. I tak ale potvrdil, proč ho prestižní magazín Kerrang! ve svém žebříčku vyhlásil jako největší rockstar současnosti.

Your Demise se u nás nedávno představili na festivalech Rock for People a Brutal Assault a jsou čím dál oblíbenější. Nazvučení znovu nebylo ani zdaleka ideální, obzvlášť kytary místy až rvaly uši, kotel pod podiem to však příliš nerozhodilo. Ten už od úvodních tónů zběsile moshoval a poskakoval, k vidění byly i circle pity a stage diving – zkrátka vše, co k hardcorovému koncertu patří. Popularitu Your Demise dokládali fanoušci také solidní interaktivitou se zpěvákem Edem McRaem, kterého v peckách jako Miles Away či The Kids We Used To Be sborově doplňovali.

S nazvučením headlinerů Enter Shikari si dali technici načas, naštěstí byl výsledek rozhodně lepší než v případě předskokanů. Chybička se však vloudila hned s prvním songem Destabilise. Frontman Rou se chopil mikrofonu, začal řvát a... nic. Mikrofon stávkoval, stejně tak další, a když i třetí odmítl spolupráci, mrštil jej Rou vztekle směrem ke zvukaři a zbytek písničky dozpíval u mikrofonu baskytaristy Roryho. Pak už z toho ale byl jeden velký mejdan. Naprostá většina klubu i přes nedýchatelný vzduch pařila a kapela s ní. Jedna pecka střídala druhou, nechyběly hity jako Mothership, Quelle Surprise, Sorry You’re Not A Winner či zbrusu nová Snakepit. Tvrdší pasáže se přelévaly v trance, dubstep a drum and bass - zkrátka Enter Shikari, jak je známe. Je pravda, že Rouovi a Rorymu to občas při zpěvu ujelo, ale nad tím se asi málokdo pozastavoval.

Přídavky Juggernauts a OK, Time For Plan B vyždímaly z fanoušků poslední síly a přišel čas se rozloučit. Ne však úplně. Všechny tři kapely totiž zavítaly i na oficiální afterparty v nedalekém Chapeau Rouge! Navíc si Enter Shikari střihli DJský set, který byl skvělou tečkou za divokým večerem.

 

DAN HROMADA