Pray For Forgiveness - Absolution (2012)

01.08.2012 20:02

Datum vydání: 2. 7.  2012
Label: nepodepsáni
Délka: 14:35 / 4 skladby
Odkaz: https://www.facebook.com/PrayForForgiveness
Země původu: Česká republika
Žánr: Progressive / Metalcore  
+ zvuk; údernost; prvky progresivity
- málo zapamatovatelných motivů; občas „zazděná“ melodická kytara
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Black Swan, Absolution
 

Pray For Forgiveness je pětice švarných mládenců z jižní Moravy, které místo lidovek a folklórních tanců uchvátil metalcore a řádný mosh. Ten se v poslední době stává oblíbený i na místních vesnických candrbálech, díky čemuž PFF údajně předběhli v poslouchanosti i takového velikána, jakým je Jožka Černý a jeho cimbálcore. O tom ale snad někdy jindy... :)

Kapela sice existuje jen necelý rok, ale v moravské kotlině (ale i v Polsku) už o sobě prostřednictvím pilného koncertování dala hlastitě vědět, a dokonce si zahrála mimo jiné i po boku známých kostarických hardcoristů Billy the Kid. První EP, které nese název Absolution a čítá čtyři skladby, si vzal do parády mistr zvuku Tomáš Raclavský (Modern Day Babylon) a výsledek rozhodně stojí za to.

Ogaři se s tím moc nemazlí a už s prvním trackem to do vás nasypou takovou kadencí, že nebudete stačit uhýbat. Příjemný úvodní riff se překotí v breakdown, k němuž se připojí syrový řev frontmana Miry (pokud navštívíte koncert PFF nebo mrknete na live video, možná budete překvapeni, kde se v tom nevinně vyhlížejícím střízlíkovi bere takové zlo – rýp :), nechybí klasické hardcorem inspirované sypačky, změny temp a také náznaky progrese – a v podobném duchu se nese celá nahrávka. Chlapci si hojně lebedí v breakdownech, na kterých si uchoslyšně dali záležet, ale trošku mi vadí, že rytmická kytara často překrývá melodickou, což je škoda, protože některé riffy jsou hodně vydařené, ale tak trošku se před posluchačem skrývají. Vyzdvihnout ale musím Nikolasovy bicí, které šlapou náramně, stejně jako celkový zvuk, což ale není u hudebních dítek Tomáše Raclavského nikterak překvapivé.

Na to, jak krátce Pray For Forgiveness existují, jde poznat, že tady zafungovala ta správná hudební chemie a jejich prvotinu lze zařadit mezi TOP „core“ nahrávky, které u nás v poslední době vznikly. Aby ale klukům nenapršelo do krku, dovolím si jednu subjektivní výtku – chybí mi nějaké výraznější, překvapivější a možná i melodičtější momenty, které by jednotlivým skadbám dodaly punc originality a lepší zapamatovatelnosti. Jinak ale můžu s klidným srdcem prohlásit – za mě ano!

 

Dan Hromada