Look-out! - Growing Up (2012)

19.10.2012 15:41

Datum vydání: 2.10.212
Label: DIY
Délka: 36:06 / 12 skladeb
Odkaz: https://bandzone.cz/lookout
Země původu: Česká republika
Žánr: Pop-punk
+ energie; dobrý zvuk; dobře postavený tracklist
- místy špatná angličtina a zpěv
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Léto 2006, 90s part one, Friends Stand by You

 

Jeden hip-hopový umělec praví, že Liberec je jeho jediná láska, díky které mu pořád stojí Ještěd. Nevím, zda to tak mají i kluci z Look-out!, ale pravda je, že se před pár měsíci zavřeli do studia, aby po třech letech vydali novou desku. No, a jak to vypadá, když čtyři Severočeši dají do nahrávání nového počinu vše, čím je matička příroda obdařila, se dozvíte v následujících řádcích.

Žádné intro, ani raz, dva, tři, pouze: „Eat a dick!“ a pop-punková show může začít. Get Down je úvodní track alba, jenž dobře předznamená, o co v následující půl hodince půjde. Instrumentálně skoro jak Dude Ranch ob blink-182 z konce minulého století. A víte co? Tohle tu přesně chybělo. Trocha nostalgie, minimální tuctovost a dobrý zvuk. Textově taky zajímavé. Angličtina střídá mateřštinu, a když náhodou zaskřípá výslovnost, napraví to nápaditý český text. Druhý na řadě je pilotní singl Léto 2006. Vzpomínková píseň, která se dočkala i videoklipu. Dobrá práce! Následuje Call it Home, jež mi dokonce připomněla i staré dobré Rancid. Znovu palec nahoru. Poté playlist nabídne dvojici českých songů - Květák song a Čas řasenku smejt. Druhý zmíněný se může pochlubit opravdu zajímavým textem, na kterém asi vážně něco bude…

"Čas řasenku smejt, oprášit skejt,
navrátit pop-punk, tam kde by měl bejt.
Radši pro hrstku hrát, než cizím hudbu brát,
radši originál, než-li Rybou se stát."

Naposledy se vystřídá čeština s angličtinou a deska už pokračuje pouze cizojazyčně. Obě části skladby 90s znějí skvěle. Druhá asi díky hostům, jimiž jsou Tomáš Hennel (Criminal Colection) a Mario Angelkov (Fakedown). A část první prostě proto, že nic chytlavějšího Look-out! zatím nenapsali. Zkrátka to šlape přesně, jak má. Svižné tempo, energie, zpěvné refrény a pak najednou Friends Stand by You. Naprostá změna! Akustická kytara a romantika, která sice naprosto naruší celkový koncept tohoto CD, ale tak hezky, že nenacházím slov. Málokdy se stane, že závěr desky takto nadchne, ale Growing Up se to podařilo.

Těžko hledám na tomto počinu zásadní nedokonalosti. Nové album je pro mě nadupané od začátku do konce. Má sice slabiny v angličtině a možná i trochu ve zpěvu, ale nejedná se o nic tak markantního. Tahle liberecká čtveřice dobře ví, jak na to. Ještě je co zlepšovat, ale doufám, že tohle byl další krok k tomu vrátit českej pop-punk tam, kde by měl bejt.

 

Vojtáno