La Dispute - Rooms of the House (2014)

02.06.2014 19:53

Datum vydání: 18. 3. 2014
Label: Big Scary Monsters
Délka: 41:47 / 11 skladeb
Odkaz: https://www.ladisputemusic.com/
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore
+ zpěv, atmosféra, různorodost
- nenalezeno
Hodnocení: 95 %
Doporučené skladby: Stay Happy There; 35; Scenes from Highways 1981-2009

 

Bezmála měsíc jsem se snažil napsat něco o téhle michiganské bandě. Nekonečné pouštění a porovnávání s jejich přechozí tvorbou až z toho vzniklo tohle. Minulé studiové album Wildlife bylo skvělé, takřka geniální, jak si můžete přečíst i v recenzi na INE (recenze). Jinak tomu nebude ani tentokrát, jen pramálo se změnilo a La Dispute pořád míří výš a výš.

Jejich hudba je všechno jen ne jednoduchá. Jak typické pro tento žánr a La Dispute nevyjímaje. Není to deska na první poslech, člověk jí objevuje postupně. O textech je asi zbytečné mluvit, Jordan Dreyer je mistrovský textař a zpěvák. Jeho až básnický přednes působí famózně, i když ne každému musí sedět. Od minula je cítit mírné zklidnění, ubralo se řevu a přidalo pomalých pasáží. To dalo vyniknout právě zpěvu Jordana. Oproti tři roky starému albu se snížila stopáž jednotlivých songů, to prospělo desce jako konceptu a ta nabrala větší spát a razanci.

S přesností švýcarských hodinek servírují střídající pasáže a je jen na vás, která vám vyhovuje více. První dvě písně nás vracejí zpět ke kořenům a odkazují na jejich první album, melodický hardcore ve své nejčistší podobě, na začátek nešlo vybrat lépe. Rychlé tempo střídá zklidnění, hardcore bere za své, nastupuje post/rock a pozornost na sebe strhává samotný Jordan. Zpěv je plný emocí, naléhavostí a naštvání, bezkonkurenčně nejlepší pasáž. Naprosto zásadní singl Stay Happy There je poznávacím znamení, zvukově tak typický pro tuhle formaci. Na závěr si pánové nechali čistě oddychovou věc, poklidnou, na vlně melancholie plující třešničku na dortu uzavírajíc jednu epizodu ze života La Dispute, tak úspěšnou a krásnou epizodu.

Povedla se jim stejná věc jako bratříčkům z Touché Amoré - natočit desku, která v dnešním světě plném šedi vypadá jako rozzářený diamant. A neodpustím si malé rýpnutí. Kdo je neviděl před pár dny na Sedmičce, o hodně přišel….

 

Jakub Kovář