In Touch - Nevinný odsouzení (2011)

15.10.2011 13:57
Datum vydání: září 2011
Label: nepodepsán
lka: 20:42, 6 skladeb
Země původu: Česká Republika
Žánr: Rock / Crossover
+ zvuk
- možná monotónost
Hodnocení: 75 %
Doporučené skladby: Jednou v létě, Beze slov
 
In Touch je mladá crossover-rocková kapela ze Železného Brodu, která nedávno vydala svůj debut, a to épéčko s názvem Nevinný odsouzení. O týhle čtveřici možná ani nevíte - já je před psaním recenze neznal -, což to je docela škoda. Navzdory tomu, že kluci zatím na naší scéně nejsou tolik vidět, rozhodně mají našlápnuto dostat se popředí diváckého zájmu. Dokonce si už zahráli po boku interpretů, jakými jako jsou Atari Terror, Doga či Aleš Brichta.
 
Placka čítá pouze 6 skladeb, z toho poslední je (povedené) outro, takže je docela možné, že vás za chvíli přestane bavit. Na druhou stranu neobsahuje slabší písně, což je jednoznačně plus. A jakže tento počin od této crossoverové kapely zní? Co vás na první poslech zaujme, je Tomstrova barva vokálů. Určitě ne každému sedne. Přestože je jeho hluboký hlas parádní, po poslechnutí celého alba jsem se nemohl zbavit pocitu určité monotónosti. Možná by to chtělo zakomponovat pár vyšších tónů, výsledný dojem by pak byl o něco lepší. Zpestřením jsou místama doprovodné "screamo" vokály basisty Hanze. Texty jsou, jak už to tak u podobných žánrů bývá, o životě, lásce a tak podobně. Vyzdvihl bych i určitou poetiku, kdy přemýšlíte, jak je text vlastně myšlen.
 
Celé EP je charakteristické střídaním riffovacích partů a těžkých refrémů, které vás chytnou svojí melodičností. Na to, že album bylo nahráno metodou "do it yourself" v malém studiu, má opravdu skvělý zvuk. Bicí mají správný grády, neustálé hřmění činelů (tady se Michal vyřádil) tomu všemu dává svižný náboj, obě kytary a basa se skvěle doplňují a všechno to do sebe krásně zapadá. Jedinou výtku bych měl ještě k intrům písní (Jednou v létě, Beze slov) a už zmíněnému outru Nevinný odsouzení, kde hraje pouze sólová kytara, jejíž linka je u všech zmíněných písní velmi podobná. Vaše povědomí zapracuje a budete si řikat, tohle už jsem přece slyšel. Jakmile se ale přidají bici a ostatní nástroje, už si každý song jede po vlastní vlně. Taková zajímavost na konec je k písni Co chci, kde se střídají šeptací party se zpěvem a celý song má Foo Fighterovský grungeový nádech. To není náhoda, protože podle slov frontmana Tomstra jsou Foos jejich inspirací.
 
In Touch se jejich prvotina povedla, z alba mám dobrý pocit a příjemně se mi poslouchá. Jestli jste alespoň trochu naladěni na hardrockovou vlnu, dejte jim šanci, zajděte na jejich koncert a třeba se vám zalíbí tak jako mně!
MARŤAS