Fishing Strip - Párty*Sex*A iné oné* (2014)

27.06.2014 11:37

Datum vydání: únor 2014
Label: DIY
Délka: 36:38 / 12 skladeb
Odkazhttps://www.facebook.com/fishingstrip
Země původu: Slovensko
Žánr: Pop-punk
+ výrazná baskytara, chytlavé refrény, zvuk, rozpoznatelnost jednotlivých skladeb
- hudebně stále to samé (ale je to špatně?); asi bych volil jiný název desky
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: Všade dobre, s Vami naj; BitkotéKAR; Moj liek

 

Recenzi jsem nepsal už ani nepamatuju. Ale o to víc jsem byl potěšen, když mi nečekaně dorazilo CD slovenské partičky Fishing Strip, jejíž předchozí album Držíme spolu (recenze) mi v přehrávači vydrželo pěknou dobu. S novou plackou to vypadá dost podobně. A ona i podobná je. Sice má o 11 minut delší stopáž, ale hudebně se nám dostane toho samého co před dvěma roky: chytlavý pop-punk, kde hrají prim zpěvné refrény, kvalitní zvuk, texty, které  z většiny mají co říci, či to, že skladby se vám mezi sebou nepletou, jsou snadno rozpoznatelné (s čímž jsem měl problém např. u recky na EP mosteckých Call Tracy). Navíc mě, jakožto basáka, velmi potěšily výrazné baskytarové linky, jež se dostávají do popředí hned v několika písních. Změna však nastala v sestavě kapely. Tu tvoří nyní pět členů, neboť ji doplnil druhý kytarista. A byl to krok správným směrem.

Pop-punk mám rád. Přímo ho miluju. A je mi líto, že kvalitních skupin napříč celým světem už není tolik, co dřív. Nebo alespoň nejsou tak na očích, tedy na uších. V ČSR to je ještě horší. Criminal Colection. Call Tracy. Civilní obrana. Sám sebou. Zoči Voči. Více jmen mě teď asi nenapadne. Pardon, samozřejmě Fishing Strip. Ti se dají klidně označit za nové IneKafe z přelomu století. Vůbec se nebojím tohoto označení.

Nové album Párty*Sex*A iné oné* (pozor, název je horší než jeho obsah!) otvevře pozitivně laděná věc s názvem Všade dobre, s Vami naj. S tou se při poslechu setkáme ještě jednou, a to na konci, tam ale v podobě s akustickou kytarou.

Netuším, ako je v raji,
no pred smrťou si to každý chváli,
že keď zomrie, tak chce ísť bývať.
Ja sa tak cítim, keď som s vami,
keď žijem naplno s kamarátmi
a s rodinou, o tom som vždy sníval.

Druhá věc Kráčaj ďalej má podobné tempo a opět pozitvní poselství, ač na pozadí smutné zkušenosti. ("Ty môžeš zmeniť osud svoj!") Parádní je hlavně kytarová vyhrávka následující vždy po refrénu. Třetí stopou je singlovka opatřená klipem - Party boy. Text patří, pokud vám není "náct", tematicky k těm slabším. Jaký bude obsah, to je patrné již z názvu. Chytlavost se mu přesto nedá upřít. Rád bych se zastavil u každého songu, ale recenze by byla asi moc kouskovaná. Takže jen ty, co více vyčnívají, kterých i tak není málo. BitkotéKAR je mou asi nejoblíbenější věcí. Příjemnou formou borcuje proti násilí, které eskaluje, hlavně když je více lidí pohromadě (a má případně napito). Refrén, jehož první půlka má skvělý rytmus, který utvářejí bicí a sekané kytarové riffy, zní takto:

A keď nás bude viac pokope
možno jeden z nás ťa dokope
len tak bezdôvodne
aby si zvýšil sebavedomie
svojej primitívnej osobnosti
a riešil komplex menejcennosti.
Potom všetci sa môžme hlasne smiať
Čo sme mohli svetu ukázať.

U tracku Moj liek se mi páčí znovu textová stránka pojednávající o lásce, partnerství, životě. O to víc ji ocení ten, koho se slova zde vyřčená týkají a má takovou osobu po svém boku. Další Krvavý Denník se zcela vymyká zbytku CD. Text o (=proti) válce, kde sloky zpívá frontman Štefan Valach v jiné poloze než normálně, což se sem hodí a píseň má hned jiný, temnější nádech. O tom, zda text kapele uvěříte, by se dalo polemizovat, já s tím problém nemám. Fishing Strip podobná témata řešili nejednou už dříve. Song Vyber si sám zmíním proto, že v něm hostoval na bicí Jozef Praženec, kterého jistě znáte z formací Plus Mínus a Inekafe, a zakončím to Vianocemi. Zde se vám vzpomínka na zmiňované IneKafe vybaví raz dva - nejen proto, že v refrénu je jeden stejný rým ("Vianoce... / ako vlani, tak aj dnes, aj nabudúce"), ale samozřejmě tím, o čem pojednává. Pochvalu zaslouží měnící se bicí ve slokách a kytarové sólo, které vychází ze všem dobře známé vánoční melodie.

Závěrem řeknu jen to, že Fishing Strip jsou pro mě spolu s Criminal Colection československou pop-punkovou špičkou. Baví mě to, a baví stále dokola. Už teď se těším na další tracky, co kluci představí. Deska Párty*Sex*A iné oné* je totiž zase o krok dál než předchozí Držíme spolu.

 

PS: Celá deska, ač bohužel na přeskáčku, je k poslechu na bandzone.cz/fishingstrip.

 

Jonash