Faces Are Fiction - We Are Just… (2013)

13.05.2013 20:47

Datum vydání: 5. 5. 2013
Label: -
Délka: 25:23 / 8 skladeb
Odkaz: https://www.facebook.com/FacesAreFiction
Země původu: Česká Republika
Žánr: Rock / Crossover
+ zvuk; energie; hosté; kapela na sobě zamakala a je cítit pořádný posun vpřed; obal
- po delším poslechu mohou skladby splývat
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Star In The Sky; Goodbye


Již pátým rokem srší mostečtí Faces Are Fiction energií po celé republice, ať už v klubech, či na festivalech! Pořádně na oči se přitom dostali teprve před rokem, kdy vyhráli soutěž Elektrika je cool!, jejíž odměnou bylo natočení videoklipu ke skladbě I'm Mean, která se objevila i na TV Óčko. Tím popularita značně stoupla a s ní i fanouškovská základna. Povede se klukům nalákat nové posluchače prostřednictvím nového EP We Are Just…?! Odpověď naleznete o pár řádků níž.

Stejnojmenné intro se stupňující se atmosférou je opravdu skvělým otvírákem desky, protože se zde prvně setkáme s výborným zpěvem, řevem, instrumentální částí a především světovým zvukem. S tím klukům značně přilepšil skvělý muzikant a producent Tomáš Raclavský. Bez intra nám zbývá 7 skladeb, z nichž má v sobě každá energie na rozdávání pro malá i velká publika. Časté pokyvování hlavou do rytmu písní zastavíte, abyste si mohli řádně daný moment vychutnat, i když k tomu bude potřeba víc než jeden poslech. Tím je třeba výborné kytarové sólo zmíněného Tomáše Raclavského, který si při tom nahrávání střihl také featuring. Ten zvuk vám opět vyžere do hlavy otázku… Jak to ten chlap sakra dělá?! Druhým a poslední featuring má na starosti Jakub Mandinec (Manďas) – basák a screamer post-hardcorových From Day To Day, který rockový kabát ozdobí hlubokým řevem! Dalším výtečným hudebním momentem je remix zmíněné skladby I'm Mean, která se proměnila z energické pecky plné mouky v pomalou baladu zralou na sklenku whiskey a kvér na vašem stole.

Z vlastní zkušenosti posluchače vím, že některé CZ/SK kapely jsou kreativní, mají co nabídnout, ale buď nejsou peníze na kvalitní studio, nebo naopak jsou, ale rádoby producenti utopí všechnu kvalitu v nevyváženém celku. Proto jsem z placky We Are Just… opravdu nadšen. Kluci všem hudebníkům tady ukázali, že stačí tvrdě makat a světové výsledky se dostaví.

A na úplný konec tu mám pro Faces Are Fiction malý vzkaz: Sbalte si svých pět švestek a hurá reprezentovat Čechy na zahraniční koncerty a festivaly!

 

Tom