Dayshell - Dayshell (2013)

02.02.2014 18:09

Datum vydání: 15. 10. 2013
Label: Sumerian Records
Délka: 39:49 / 11 skladeb
Odkaz: https://www.dayshellband.com
Země původu: USA
Žánr: Post-hardcore
+ vokály, instrumenty, atmosféra, originalita
- nemusí sednout každému, skladby mohou zpočátku splývat
Hodnocení: 90 %
Doporučené skladby: Share With Me, A Waste of Space, I Owe You Nothing

 

Wake up to anxiety
The clock hits paranoia
Slowly I begin to mask myself within
So I’m begging for you.

Lék na depresi? Založte si kapelu! A když už v jedné jste, tak jí opusťte a založte si kapelu novou! Tak nějak svoje problémy vyřešil Shayley Bourget, bývalý člen Of Mice & Men. Zda se mu to povedlo či ne, to ví jen on, ale k nám se tak dostala debutová deska Dayshell. A jaká že vlastně je? Rozhodně o ní můžeme říct, že originální.

Desku otevírá první skladba Not Coming In, přichází tichý kytarový riff, ke kterému se později připojí ostatní nástroje, které však zase ztichnou, a konečně slyšíme Shayleyho hlas. Je vhodné dodat, že vokály jsou hlavní složkou tohoto alba, zpěvákův hlas je originální a atypický, tvoří melodii některých částí skladeb, a je přímo nasáknutý emocemi.

To dokazuje hned druhá skladba Share With Me, která je zároveň první singl kapely. Výrazné intro, návykový refrén a skvělý text. To nejlepší však přichází až v poslední třetině skladby, kdy breakdown postupně vygraduje v poslední a také nejemocionálnější refrén.

Share with me only Star in the sky
I need a sign from another light.

Následují Avatar a Edge of the World, které jsou klidnější a z nichž je cítit atmosféra, která je pro Dayshell charakteristická. Nelze ji však tak úplně přesně vyjádřit, protože jí tvoří jak agresivita, tak i jakási ‚‚mystičnost‘‘. Jde však skvěle slyšet v akustické Waste of Space, po které následuje nejtvrdší píseň alba, I Owe You Nothing. Po ní následuje dvojka Aimless a Useless, ze kterých se jen hrnou zpěvákovi emoce, jež se odráží jak na celkovém zvuku, tak i na textech. Desku uzavírají svižná Hail to the Queen s akustickou When You Fall Asleep Tonight.

Walk through the streets see what fear really seeks
It’s worse than you could ever imagine
With a spit in the face this was never my place
I’m done with all the talking with nothing solving
All the talking so move the fuck on

Dayshell nejsou typicky post-hardcorová kapela a nelze od nich očekávat to, co od ostatních skupin. Myslím si však, že je to dobře, protože díky tomu jejich debutové album zní tak skvěle. Nakonec ale záleží především na postoji posluchače. Pokud totiž očekáváte, že kapela se bude podobat například výše zmíněným Of Mice & Men, budete pravděpodobně zklamaní. Jestli však budete k desce přistupovat s otevřenou myslí a najdete si dost času si ji celou v klidu poslechnout, naprosto vás ohromí. Anebo také ne, každopádně se kapele musí nechat to, že její debutová deska předčila veškerá očekávání a v žánru je další skvělá formace, která je jedinečná. Za mě devadesát!

 

Ondřej Havelka