CZ/SK hudební scéna pohledem – Souhrn

19.01.2014 18:56

Jsou to již skoro dva roky, kdy mě přestalo bavit číst kritické ohlasy na naši hudební scénu. Měl jsem prostor (web) a spoustu nespokojených lidí, a tak nic nebránilo startu této rubriky, kterou jste si hned s jejím prvním dílem oblíbili. Ale nic netrvá věčně, a proto i tato zpovědnice musela říct své poslední slovo. Níže vám nabízím souhrn celé série. Řazen je podle popularity článků.

 

Michal Novák (the.switch/bandzone.cz)

10 000 zhlédnutí

Uvědomte si jednu věc. Každý muzikant má úplně jiný motiv, proč dělá to, co dělá, a každý fanoušek stejně tak. Proto nikdy neposuzujte ani jednu stranu podle sebe a dřív, než nějakýho snaživýho hudebníka posměšně odpískáte, zeptejte se ho: “Hele, a proč ty jsi vlastně založil tu kapelu?” Možná vás odpověď překvapí a uvědomíte si, jak hloupí jste byli, když jste mu chtěli začít vyčítat, že jejich poslední deska nemá dostatečně americkej zvuk. Možná se dokonce dozvíte něco, co vám samotným změní život.

Více zde

 

 

 

 

Jakub Šmucr (Shogun Tokugawa)

7 400 zhlédnutí

Už jsme se mohli s klukama přesvědčit, že tenhle styl života není pro všechny. Ne každej má náturu se třikrát do tejdne hned po práci sebrat a jít ještě do zkušebny na dvě tři hoďky mlátit do kytary či do bicích. Trávit noc místo v posteli na cestě a čekat, co se zas na autě posere a jak to budeme případně na místě řešit. Vykládat těžkej kapelní gear v pět hodin ráno z káry, kdy už vám neslouží ani zrak, natož abyste měli tahat ty těžký krámy. Ale stejně jako každá mince, tak má i hraní dvě strany. Není pro mě lepší pocit, než když cítíte, že vám to zrovna ten večer s klukama sedlo, lidi to baví a všichni jsou tak nějak navzájem propojený. Mohl bych to přirovnat k jednomu brutálně velkýmu skupinovýmu sexu. Kdo chodí na akce, tak mu nemusim vysvětlovat, že se tak neděje zrovna každej den. Přirovnal bych to asi k serfaři, jenž se svým prknem čeká ve vodě a vyhlíží parádní vlnu, kterou si mega užije.

Více zde

 

 

Radim Věžník (Rattle Bucket)

5 800 zhlédnutí

Zdá se mi, že českým národním muzikantským sportem je stěžování si. Ze všech koutů se ozývá, jak je to tady zabitý, jak tu lidi nechodí na koncerty, jak kapela nemá šanci prorazit, i kdyby byla sebelepší, protože všichni a všechno je proti nim. Omyl. Všechny tyhle stěžovače už mám někdy chuť trošku nakopnout, protože samozřejmě znám jejich kapely (jestli se to někdy tak dá vůbec nazvat) a většinou na první pohled vidím důvody jejich „neúspěchu“.

Více zde

 

 

 

 

David Weingärtner  (X-Left To Die)

5 500 zhlédnutí

Šel jsem do další soutěže na jiné komerční TV... Ŕíkal jsem si, že tohle je zaměřený přímo na to, kam se potřebuju na čas dostat. Probojoval jsem se až do finálových live show, takže jsem nabyl opět spoustu zkušeností... Bohužel o nic více pozitivních než v soutěži předešlé... Tohle bylo hořké zjištění. Poznával jsem další známé tváře a postupem času zjistil, že všichni jsou si v něčem podobní. Všichni mají v tváři výraz zneužité děvky. Všechny ty pohledy vypovídají o tom, že každý z nich musel jednou kleknout na kolena a vykonat nikterak líbivou službičku. Poslechem jejich příběhů jsem zjistil, že to není o tom, co chceš, ale co chtějí oni. 

Více zde

 

 

Jakub Hríbik (Momma Knows Best)

4 100 zhlédnutí

Posledných 6 rokov som strávil v Prahe, a preto pripisujem väčšinu vecí, čo ma iritujú, českej scéne... ale slovenská je na tom pravdepodobne takisto a horšie. Otrasná pivná kultúra, ktorá decimuje hudobný vkus, a národná hrdosť, ktorá otriasa každým žánrom. „Konečne máme svoje české Placebo,“ hovorí jeden z komentov na BZ profile kapely Niceland – zoznam komentov tohto typu je nekonečný, a bohužial ma ešte stále dokáže vytočiť do nepríčetnosti. Neviem prečo, ale mám pocit, že sa na česko-slovenskej scéne najviac darí klonom klonov kapiel (Áno, myslím kapely typu Marina – sorry , nemohol som si to odpustiť). Prečo ľudia tak túžia vidieť tuzemské „ekvivalenty“ svetovo známych kapiel, to mi stále nejde do hlavy. Samozrejme, že sú to len slová zatrpknutého typa, ktorý má pocit, že všetci okolo zakladajú kapely z tých najnesprávnejších dôvodov, ale keď sa ma teda pýtajú na názor, tak tu je.

Více zde

 

Matej Hoťka (From Our Hands)

4 000 zhlédnutí

Kapely vznikajú a zanikajú. Niektoré vzniknú s dobrým úmyslom, ale podľahnú tlaku hromady a začnú robiť hudbu tak, ako sa to očakáva. Keďže najsledovanejším hromadným programom je farma a hotelperedajs, ani hudba nemôže byť príliš náročná, a teda z vyššie popísaných dôvodov, zakorenených v mojej povahe, ma tieto kapely nezaujímajú a neviem sa k nim objektívne vyjadriť.

Více zde

 

 

 

 

 

Honza Kučera (Skywalker)

2 700 zhlédnutí

Věřím, a akce mi dávaj zapravdu, že co do věci dáváš, to se ti nějakým způsobem vrací. Když prýštíš energií a vybuchuješ na stagi, tak pod stagí se kolikrát děje to samý. Místo kňourání bychom si měli sáhnout do svědomí, dělat svou věc vždycky úplně na maximum, pak se věc vybarví, navíc plkání bere energii, kterou potřebuješ na stage a pro fans hnedka pod ní (nebo na ní, na stropě nebo kdekoliv, kam se během setu dostaneme).

Více zde

 

 

 

 

 

 

 

Dále přispěli:

Fedor Filimonov (Apostate) – 2 500 zhlédnutí

Promotér a kytarista Pavel Nezval – 2 400 zhlédnutí

Dodo (Inekafe a Plus Mínus) – 2 100 zhlédnutí

Jakub Johanides (Start Today Promotion) – 1 500 zhlédnutí

Adam Mišík (The Colorblinds) – 1500 zhlédnutí

Jona Weinhofen (IKTPQ, BMTH) – 1 200 zhlédnutí

Filip Nekola (iPUNK.cz) – 950 zhlédnutí

 

Děkuji všem zúčastněným!

Sláva Bareš