Comix - Nič Nie Je Nemožné (2012)

04.08.2012 08:30

Datum vydání: 14. 6. 2012
Délka: 40 minut / 6 skladeb
Odkaz: https://www.bandzone.cz/comix
Země původu: Slovensko
Žánr: Post-hardcore / Punk-rock
Hodnocení: 70 %
+ instrumenty; chytlavost
- nevyrovnanost skladeb
Doporučené skladby: Zastaň na chvíľu; Limit

 

Co je to vlastně post-hardcore? V poslední době vídáme čím dál víc kapel, které se škatulkují do tohoto stylu, přičemž při poslechu dvou náhodně vybraných post-hardcorových kapel většinou naleznete diametrálně rozdílnou hudbu, kterou zpravidla spojuje jen scream. Vypadá to tedy, že post-hc je vlastně všechno, co je málo metalové na zařazení do metalcoru, ale zároveň příliš „přebreakdowanové“ na punk-rock. No, a někde tady na pomezí najdete mladou slovenskou partičku Comix z Kysuckého Nového Mesta.

Comix vznikli v říjnu roku 2010 a po pár personálních změnách nám nyní představují své debutové EP Nič Nie Je Nemožné. To otevírá song Limit. Zvuk tikajících hodin zpomaluje, až se úplně zastaví a přijde... breakdown! Ten se ovšem rychle mění do houpavé, až happycorové melodie á la Chunk No Captain Chunk, na kterou navazuje sloka. Inu, světe div se, on je z toho najednou vlastně punk-rock se vším všudy. Chytlavá kytara na jednu strunu, melodický zpěv a nebýt screamu v refrénu, vedle hardcoru to ani neleželo. I v další, výrazně pomalejší písni Sám sebou, převažuje zpěv. Ten, jelikož je v podstatě stále v jedné tónině, může trochu nudit. Oproti tomu třetí song Zastaň na chvíľu mě hodně baví! Nápadité intro, refrén, co uvízne v hlavě, a docela krutý breakdown. To, že chalani breakdowny umí, potvrzuje i další jinak ryze punk-rockový song Keď minúta 6 sekúnd má. Konečně se dostáváme k momentu, kdy se kluci urvali a nechali prostor pro vyniknutí svých instrumentálních kvalit. Metalcorová Útopia je nejtvrdší, co Comix nabízí, a ukazuje, že i tento styl kapele sedí. EP ukončuje song 11.11.2011 - aneb skákačka, kterou příjemně oživuje skandování v refrénu. Dobrá volba, jak ukončit takřka 20 minut trvající debut této nadějné partičky ze severu Slovenska. 

Punk-rock s breakdowny, metalcorem zavánějícími kytary a screamem. Comix ve světovém měřítku nepřicházejí s ničím novým, ale na česko-slovenské post-hardcorové scéně rozhodně zaujmou. Je co zlepšovat, mnoho songů vyloženě volá po dvojhlasech v refrénu, scream taky není zrovna silná stránka, ale jako celek to funguje dobře a já se rozhodně budu těšit na další tvorbu.

 

Hawkeye