City Lights - The Way Things Should Be (2013)

06.02.2014 17:00

Datum vydání: 10. 12. 2013
Label: Invogue Records
Délka: 42:43 / 12 skladeb
Odkaz: https://www.citylightspoppunk.com/
Země původu: USA
Žánr: Pop-punk / Easy-core
+ pop-punk
- zní to všechno stejně, tuctovost
Hodnocení: 50 %
Doporučené skladby: See You At The Top

 

Pop-punk, základ všeho, každý na něm kdysi začínal a každý ví, jak obtížné je v té přemíře kapel najít tu jedinečnou. Asi jde vytušit, že tahle deska tuhle bariéru nepřekonala, ale hodnocení nechme na konec. Předchozí deska In It To Win It (nepočítám-li akustické EP) mne hodně nadchla, byla chytlavá, různorodá a hlavně víc pop-punková. Nová The Way Thing Should Be je přesný opak.

Hlavní změnou je přidání „moderního“ easy-coru a já si říkám proč? Není snad podobných kapel mraky, každá druhá moderní kapela hraje easy-core a jen málo z nich to opravdu umí (jmenoval bych takové Four Your Strong, kterým to neskutečně šlape), ale to je asi tak všechno, na co si vzpomenu. Proč se nevrátit ke kořenům, nehrát pořádný pop-punk a o víc se nestarat. To je to, co tu poslední dobou nejvíce chybí, jednoduchý a chytlavý pop-punk. Ne, že by to nefungovalo, funguje, ale zní to až moc tuctově, nedokážu si kapelu podle poslechu zařadit, protože podobných skupin je spousty.

To album jsem slyšet opravdu mockrát, nemohl jsem se rozhodnout, jaké hodnocení mu dát. Pak jsem začal porovnávat s předchozí deskou, a to rozhodování úplně odpadlo, najednou to bylo zřetelné. A přitom CD začíná skvěle, pěkně od podlahy, jedním z nejlepších a možná i nejlepším songem See You At The Top. Klasický pop-punk, tomu nejde nic zazlívat. To je bohužel jeden z posledních světlých momentů. Pak následuje sled dalších písní, hned ve druhé s pomocí Berta Ponceta z dobře známých Chunk! No Captain, Chunk!, (ostatně celé album se nějak tak snaží znít jako počin od předchozí jmenované bandy). Ono co psát dál, je to zbytečně, každá další písnička zní s jen velmi malými rozdíly dost podobně.

Na světě není moc věcí, které by čas změnil, prezident nám stále pije jak o život, Babica pořád míchá tatarku s kečupem a Kotvald z post/popové dvojice reinkarnoval do podoby teplejší verze Biebra. Bohužel ani nová placka City Lights nás z té letargie nevytáhne. Určitě s ní neohromíte svou novou hipsterskou holku, ani lidi z klubu náročného posluchače, ale na jízdu v MHD nebo letní párty u bazénu, proč ne. Můj názor? Ano, pop-punk s prvky easy-coru nikoho neurazí ani nenaštve. Hlavně od toho nečekat nic převratného a nemůžete být zklamáni.

 

Jakub Kovář