Rockit.cz Česká scéna: Co nového z domova? - V/2014

23.05.2014 18:20

Vítám vás u druhého souhrnného přehledu toho, co se na naší domácí scéně v posledních týdnech odehrálo. Každý měsíc si zde shrneme hudební dění právě u nás v České republice. Součástí článku budou komentáře dobře známých parťáků, se kterými se setkávám ať už na pódiu, nebo třeba i pod ním.

Podpořte sponzora rubriky e-shop Rockit.cz!

 

Čím začít? Rozjedeme to událostí, která určitě českou scénou hodně zahejbá. Mluvím o vydání novinkové desky Liberty Island od Skywalker. Do kalendáře si zaškrtněte blížící se datum 1. června.

Co od novinkové desky očekává Majkláč z the.switch nebo lídr kapely Sunshine Kay Buriánek?

Majkláč: „Já ty kluky žeru. Ani nevím proč, ale viděl sem asi před rokem jejich natřískanej totálně šílenej gig v Chapeau rouge a od tý doby jsem jejich fanda. Kluci hodně jedou DIY, takže nečekám, že přijdou s nějakou totálně vyprodukovanou nahrávkou od americkýho producenta připravenou rovnou zaútočit na playlisty alternativních rádií. Vím ale, že v tom pořád bude extrémní dávka upřímnosti, názorová nálož bez okolků a doufám, že i víc těch pro ně typickejch singalong pořvávaček v refrénech. Těším se na jejich desku jak malej!“

Kay: „Nečekám nic, snad jenom to, že se budou držet svojí formule, která jim sedí nejlíp, a nebudou moc experimentovat. Víc než jejich hodná pop punkem šmrnclá poloha mi sedí víc inklinace ke klasickýmu root hardcore, takže budu rád, když to bude odsýpat.“

 

A co nějaký nový videoklip? Jedna z nejvýraznějších audiovizuálních událostí tohoto měsíce je vydání prvotiny českých live.love jménem  Misconception, jež měla u nás na webu premiéru. Samotný videoklip má na svědomí Radim Věžník.

 

Nedávno si takhle sedím u telky a čekám na Ulici, když v tom zahlídnu megalomanskou reklamu na koncertní šňůru Daniela Landy. Neskončil on už náhodou?

Dan Kurz (Atari Terror): „Mno, fanoušek Landy nejsem, nikdy jsem nebyl a vlastně je mi ten pán dost jedno. Nijak netoužím se s ním poznat a ani nijak jinak s ním přijít do kontaktu. Orlík mi prišel už na základce divnej, takže žádný sympatie k němu necítim. Nevím, jak to doopravdy má, ale lidi se neměněj, že jo. Ale myslím, že se mu připisuje až moc velkej vliv na lidi. Fandů má sice hodně, ale to má koneckonců i Kryštof :)

On sice skončil, ale pokud si dobře pamatuju, tak při tom divným projevu s kohoutem říkal něco, že se vrátí... už nevím, jak to přesně bylo. Ale myslím, že ta jedna jeho kejkle byla, že udělá ňákou mega šňůru nebo megakoncert. Já už nevím, ale něco kejklil, že bude plavat se žralokama, přenášet pyramidy, lítat jako drak a pohledem řezat skály, hehe... a právě i to, že udělá ňákou show.“

Míra Kajan (redakce INE): „Daniel Landa a jeho megatunózní koncertní šňůra, jejíž reklama vám krátí čekání na sprostě komerčních televzních stanicích, se vrací na scénu. Víte, ono i těch pověstnejch patnáct minut slávy bývá na některý trumbelíny dost. A to ještě nutno podotknout, že DéeLkovi ruplo v bedně až v posledních pár letech, předtím v několika okamžicích dokázal psát hudbu, která do ranku úplnejch hovadin nepatřila a osvěžila nejednu hospodskou muchlovačku v Hornídolní. To nic nemění na tom, že i sám Kouzelník Žito nebo jiná attention-seeking-whore záležitost, musí mít snad peněz, drog a žen dostatek, proto by mohla z těch znesvěcnejch médií konečně pryč. Nafurt. Stay Pleš.“

 

Komu utekl nový singl sebevědomého projektu NEW, ten to může dohnat níže. Proč ten název? No Distance Paradise + Evelynne + We on the Moon = NEW, to jen, aby bylo jasno… Pánové se zároveň snaží získat skrze hithit.com nějaký ten kapitál do začátku. A fanoušci shromáždili šedesát litrů!

 

Další událost, o které bych se zde chtěl pobavit, se sice nestala v ČR, ale odehrála se nedávno v New Yorku, přesto stojí za to dát jí prostor. Konkrétně nešťastné úmrtí jednoho z fanoušků kapely Miss May I během show.

Jak by na tuto situaci reagoval Honza Kučera ze skupiny Skywalker? „Neumím si představit, jak bych reagoval. Je to samozřejmě strašný. Na jaře na koncertě ve Francii na našem křtu kluk po kopanci do hlavy ztratil vědomí a odvezla ho sanitka, zachovali jsme klid a vyřešilo se to úplně v pohodě. Apeluju - pařme jako diví, ale buďme ohleduplní a pamatujme, kdo a kde chce a nechce moshovat. A kdo je okolo, nechť dává na koncertech prostor na pit. Respekt a ohleduplnost je součástí toho, co pro mě ztělesňuje hardcore. Začněme třeba na koncertě.“

Radim Věžník (Rattle Bucket): „Reakce: Já si tak nějak už od Randyho případu myslím, že fanoušek, kterej se pro stagediving rozhodne, musí mít na paměti, že to, co se chystá udělat, je cool proto, protože je to o hubu. Ty lidi, na který se chystá skočit, nejsou profesionální chytači, ale náhodní fans o různé síle a o různé chuti tě chytnout, nebo naopak uhnout. Proto pokud není v publiku hlava na hlavě, že v podstatě není jiná možnost, než že tě lidi chytí, tak stagediver musí dávat bacha. Protože když skončí v nemocnici s rozflákanou hlavou, anebo hůř, tak mu tahanice, jestli pořadatel dostatečně zvládl organizaci, je úplně na nic. Není to žádný nový moudro, ale prostě pořadatel ani kapela nejsou zodpovědný za chování fanoušků, každej musí myslet v první řadě na sebe a podle toho plánovat svoje letecký schopnosti“.

Krátký názor nám poskytl i Kay (Sunshine): „Stagediving je adrenalinovej sport a jako při každym adrenalinovym sportu se čas od času stane, že má někdo smůlu. Je to smutný, ale statisticky nevyhnutelný.“

 

Zpět k bezpečnějšímu žánru. Pop punkoví All These Memories nám předvádějí, že na české scéně patří k tomu lepšímu, co se nabízí. Potvrzují to novou skladbou jménem Who Said.

 

A pokračujeme velkou událostí pro české obecenstvo! Blink 182 se konečně podívají do České republiky! Konkrétně se tak stane 15. srpna v pražské Tipsport Aréně (info).

Jak se těší Vegy z Birds And Wolves?

"Pokud bohové rockového Olympu budou přát, Česká republika se 15. 8. 2014 dočká historického okamžiku. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o muziku, ví, že k nám přijede poprvé za dobu své existence kapela, která na přelomu tisíciletí posunula mantinely vnímání punk rocku a hlavně jej nasměřovala k širším masám posluchačů. Nejedná se samozřejmě o nikoho jiného než Blink 182.

Často se ovšem setkávám právě s názorem, že Blink 182 je jen umělě vytvořený produkt hudební televize MTV. Je pravda že kolem roku 1999-2000 po vydání nejzásadnejší desky Enema Of The State, s kterou se díky geniální produkci Jerryho Finna kapele podařilo masově  proslavit, a to hlavně díky klipům jako What's My Age Again nebo All The Small Things (nejlepší video MTV Awards v kategorii kapel za rok 2000).

Opak je samozřejmě pravdou, Blink 182 se dali dohromady již v roce 1992 a začali jako každá začínající kapela objíždět malé koncerty dodávkou napříč USA. Do podvědomí fanoušků punk rocku se dostali kolem roku 1997 s deskou Dude Ranch. Zásadní zlom nastal o rok později odchodem původního bubeníka Scotta Raynora, kterého během vystupování Blink 182 v rámci v té době ještě ne tolik masivního cirkusu Warped Tour nahrazuje do té doby neznámý Travis Barker.

Poté nastává již zmíněná éra desky Enema Of The State, na kterou dva roky poté navazuje další album s názvem - Take Of Your Pants and Jackets s hity jako First Date, Rock Show nebo Stay Together for the kids.

Kapela si také zahrála menší roli v kultovní  teenage komedii American Pie a u prvních dvou dílů se podílela také na soundtracku. V tento moment se zdá, že už nic nemůže být lepší.

Nebudu rozebírat celou historii, kdo chce, detaily si najde. Po krizi v kapele, která přišla po desce TOYPAJ, se Blink 182 vrátili na konci roku 2003 s nezvykle vážnou a hudebně velmi vyspělou eponymní deskou. Kromě největšího hitu kapely min. v našich končinách s názvem I Miss You se např. na písničce All Of This zpěvově podílel Robert Smith z The Cure, což samo o sobě značí o kvalitě a hudební vyspělosti této desky víc než dost.

Kapele se opět povedlo dostat na vrchol, ale i tak v roce 2005 ohlašuje rozpad z důvodů neshod a mezilidských problémů.

Ale příběh nekončí a osud se rozhodl pokračovat tragickou cestou. V srpnu 2008 umírá na krvácení do mozku ve věku 39 let producent Jerry Finn, který stál za třemi nejzásadnějšími deskami kapely a byl považován za čtvrtého neoficiálního člena. A měsíc na to exploduje při startu letadlo Travise Barkera, při kterém dva lidé zahynuli a Barker vyvázl s těžkými popáleninami.

Kapela se na základě těchto tragických událostí usmiřuje a v roce 2009 ohlašuje návrat. Od té doby mají na kontě další desku Neighborhoods a EP Dogs Eating Dogs.

Z mého pohledu se jedná o ne moc vydařené počiny, at už za tím stojí to, že kapela písničky nenahrávala dohromady, či chybějící článek v podobě Jerryho Finna. Stejně tak živá produkce koncertů, kdy po čtyřicítce prostě už fórky o masturbaci fotříkům nevěříte, a to, že se za tu dobu nenaučili zpívat a hrát, byste ještě i odpustili, ale např. Delongova snaha o změnu kytarového zvuku s menším zkreslením a protahované zpěvové linky už člověk nemá ze záznamu kolikrát ani sílu vydržet.

Nicméně i přesto, že tohle píšu, na koncert půjdu a vím, že to bude jeden z nej. hudebnějších zážitků v mém životě. Čekal jsem na něj 14 let. I když závidím všem, kdo měli možnost vidět Blink 182 před rokem 2005 v zahraničí. Už teď vím, že budu odcházet nadšený a možná i se slzama v očích, a také vím, že nebudu sám.

Stejně jako členové a kamarádi výborných tuzemských kapel, jako např. Skywalker, Criminal Colection a mnoho dalších, jsem díky této skupině začal sám hrát a založil kapelu. Nic z toho, co dnes dělám, by nebylo bez Blink 182. Za to jim budu navždy vděčný. Uvidíme se v první řadě.

P.S.: Jelikož koncert pořádá Conspiracy ve spolupráci s R4P a nikoliv zloděj a organizátor Prague City Festivalu Borek Jiřík, nemusíme se bát zrušení akce. Teda pokud zase nespadne letadlo, nepotopí se loď..."

 

A konec článku si osladíme parádní novinkovou peckou od CityLights se jménem Not a Home!

 

Vy, kteří jste článek přečetli až do konce, využijte, prosím, tlačítko share níže na stránce a pomozte jej šířit dále "do světa". Děkujeme.

 

Opáčko: 

 

Do rubriky "CZ/SK scéna pohledem", která této předcházela, přispěli (řazeno chronologicky):

Sláva Bareš