Biografie: Travis Barker (Blink-182, Transplants, +44...)

27.04.2012 08:39

Travis Barker se narodil 14. 11. 1975 ve městě Fontana v Kalifornii. Když mu byly 4 roky, jeho matka mu koupila první bubínky. Okolo desátého roku dostal své první opravdové bicí. Když měl jít Travis studovat na místní střední školu, matka mu zemřela. Protože ho celý jeho život vedla k hudbě, její poslední přání bylo, ať s muzikanstvím pokračuje. Barker dokončil střední školu a začal s hudební kariérou. Chtěl studovat dál, ale vyhodili ho kvůli tetování. Jeho tetování stála okolo 7500 dolarů a všechna mu dělal jeden tatér.

Travisova hudební kariéra začala ve skupině Feeble, ze které přestoupil pod přezdívkou „Baron Von Tito“ k Aquabats. Později se spřátelil s Markem Hoppusem z Blink-182, a když od nich na společném turné obou skupin v roce 1998 odešel bubeník Scott Raynor, zaskakoval za něho právě Barker. Hudbu, kterou kluci hráli, se Travis naučil za necelou hodinu v zákulisí. Po koncertě ho Tom Delonge přemluvil, aby u nich zůstal nastálo.

Travis Barker si vytvořil i svou značku oblečení, kterou pojmenoval „Famous Stars and Straps“, začal sbírat Cadillacy, tetoval a „propíchával“ se dál. V roce 2000 se poprvé oženil, ovšem o 2 roky později se se svou ženou rozvedl. S Barkerem vydali následně Blink-182 své nejúspěšnější a přelomové album Enema of the State, dále Take off Your Pants and Jacket (2001) a Blink-182 (2003). Navíc se připojil k formaci Transplants, kterou založil v roce 1999 Tim Armstrong, zpěvák a kytarista Rancid, a raper Skinhead Rob.

Sedm let poté, co začal Travis hrát u B182, oznámila kapela konec. Mohla za to hádka Marka s Tomem, jež vedla k rozpadu skupiny i přátelství. Barker se podílel na některých albem spousty zpěváků a kapel (Black Eyed Peas, Pharrell Williams, Bun B, T.I. nebo třeba Avril Lavigne). Travis se podruhé oženil a po rozpadu kapely Blink-182 založil společně s Markem Hoppusem formaci +44. Během natáčení klipu k písni When Your Heart Stops Beating si zlomil ruku a kvůli hojení musel po 17 letech přestat s vegetariánstvím. Několikrát si zlámal také nohu, ale i se sádrou hrál dál.

19. září 2008 vystupoval společně s dnes již zemřelým Adamem ‘DJ AM’ Goldsteinem v Jižní Karolíně. Když měli odletět, letadlo sjelo z ranveje, probouralo plot letiště a narazilo do svahu. Následně explodovalo a 4 další lidé, kteří byli na palubě, zemřeli. Oba umělci utrpěli vážná zranění a byli převezeni do nemocnice. Naštěstí však tuto tragédii přežili.

V roce 2009 se Mark, Travis a Tom Delonge udobřili a oznámili návrat Blink-182. Roku 2011 vydali své zatím poslední, dlouho očekávané album Neighborhoods (recenze).

Travis Barker patří mezi nejuznávanější bubeníky současnosti, což dokazují statisíce fanoušků po celém světě. Jen na Facebooku jich tento umělec má přes 1,1 milionu.

Kuba Diviš

Předchozí biografie najdete zde.