Biografie: Sid Vicious (Sex Pistols)

21.07.2012 12:50

Sid Vicious, vlastním jménem Simon John Ritchie, se narodil 10. května  1957  v Londýně. V mládí žil i mimo rodnou Británii, s matkou Anne Ritchie se po smrti otce přestěhovali na španělský ostrov Ibiza, kde se jeho drahá máti údajně živila jako dealerka drog. Po nějaké době se vrátili zpět do Anglie, kde se Anne znovu provdala a usadila v městečku Kent. Bohužel ani toto manželství ji dlouho nevydrželo a i Sidův nevlastní otec brzy zemřel.

Sid již v útlém mládí přivoněl ke kouzlu drog a ve svých čtrnácti letech prodával LSD na koncertech jedné rockové skupiny. Aby toho nebylo málo, ve svých sedmnácti začal fetovat i on sám – společně se svou matkou začal s nitrožilním podáváním, přičemž nejvíce si oblíbil amfetaminy. Nedlouho poté si začal i tělesně ubližovat a projevovat své protisocální smýšlení. Dokonce napadl i jednoho důchodce…

A jak vůbec přišel ke své přezdívce? Ta vznikla z jednoho vtipu od Johna „Rottena“ Lydona  (frontmana Sex Pistols, pozn. red.), jenž měl křečka pojmenovaného Sid, který zřejmě Simona Ritchieho kousl a následovně jím byl přezdívaný „Vicious“ (zvrhlý, zvrácený). Někdo také říká, že pojmenování Sid Vicious vzniklo díky stejnojmenné skladbě od Lou Reeda.

Přestože byl proslulý zejména kvůli své násilnické povaze, jeho spolužáci i fotograf kapely uváděli, že byl Sid velice příjemný, dokonce až introvertní. Ale na druhou stranu na jedné akci napadl jednoho reportéra motorkářským řetězem, předtím naopak strefil odhozeným půllitrem jednu dívku, jež následně oslepla na jedno oko…

Jeho hráčské umění v kapele Sex Pistols za moc nestálo, s basou sice dobře vypadal, ale že by na ní dokázal něco zahrát, to už byla věc druhá. Jeho vzhled a osobnost byla pro zbylé členy bandu více užitečná, než to, co se svým nástrojem předváděl. Jejich manažer prohlásil, že: „Pokud je Rotten hlasem punku, pak Vicious je jeho vzhledem.“ Není divu, že většinu basových partů skupiny na pozdějších nahrávkách odehrál kytarista. Při některých vystoupeních byl dokonce Viciousův zesilovač zcela vypnut!

Jeho život dostal další náboj poté, co na podzim 1977 potkal americkou groupie Nancy Spungen  a ihned spolu začali chodit.  A nebylo překvapením, že Nancy, která byla závislá na heroinu, strhla Sida do tohoto svinstva s sebou. Ačkoliv byli do sebe oba velice zamilovaní, jejich přespříliš divoký vztah se negativně projevoval v samotné skupině Sex Pistols. To vyvrcholilo při jejich americkém turné na začátku roku 1978, kdy se pánové spolu rozešli.

Sid  společně se svojí přítelkyní stále více a více upadal do drogové závislosti a kvalita jeho života značně trpěla. Sid byl velice blízko sebevraždě, také se těžce předávkoval heroinem a po nějaký čas musel být dokonce hospitalizován v nemocnici. Jednoho říjnového rána roku 1978 se probudil z drogového rauše a našel Nancy mrtvou na podlaze jejich koupelny. Jako příčina smrti byla uvedená bodná rána v jejím břiše a následné vykrvácení. Sid byl obviněn z vraždy, ačkoliv si on sám nic nepamatoval.

Po krátkém pobytu ve věznici, při kterém si prošel protidrogovou léčbou, vyšel ven již čistý. Bohužel na večírku, jenž se konal při příležitosti jeho návratu, dostal od matky čistý heroin, neodhadl dávku, šlehl si „zlatou“ a následujícího rána byl nalezen mrtev. Určitá skupinka fanoušků ale tvrdí, že Sid nebyl schopen dále žít bez své milované Nancy, a proto spáchal sebevraždu. V jeho kapse byla nalezena jím napsaná báseň, kterou věnoval právě své milé. Jiné teorie vedou k tomu, že vysoká dávka byla Sidovi dána úmyslně, protože jeho matka byla pravidelnou uživatelkou heroinu, měla s ním mnoho zkušeností a zodpovědnost tedy ležela na jejích bedrech.

Sidova matka chtěla tělo svého syna pochovat vedle Nancy Spungen, tato žádost však byla její rodinou zamítnuta. Přesně se neví, co se dále stalo s jeho ostatky, jedna z nejrozšířenějších bájí ale tvrdí, že jeho matka přelezla zeď hřbitova, kde byla Nancy pohřbena, a rozptýlila popel na hrob jeho lásky, aby spolu mohli být navždy…

Sid Vicious toho sice v životě moc nedokázal, ale byl to podle mnohých právě on, kdo dal vzniknout legendárnímu způsobu „tance-netance“ s názvem pogo. Stalo se tak někdy kolem roku 1976, kdy Sid chtěl na jednom koncertu tancovat při vystoupení Sex Pistols, ale měl málo prostoru, tak začal všemožně poskakovat a máchat rukama, čímž dal vzniknout tomuto fenoménu. Jestli tomu tak doopravdy bylo či ne, je už jen na vás. Každopádně se stal Sid Vicious nejen v punkové scéně, ale v celém hudebním světě nesmrtelným pojmem.

 

Sid Vicious uměl provokovat. V přiloženém videu se prochází po Paříži se svastikou na triku a chová se upravdu výstředně.

 

10minutový dokument o Sidovi v angličtině.

 

Jonash