Biografie: Kurt Cobain (Nirvana)

14.04.2012 11:32

Kurt Cobain se narodil 20. února 1967 ve washingtonském Aberdeenu. Tři roky po jeho narození se narodila sestra Kimberly, se kterou trávil hodně času. Vytvořil si imaginárního kamaráda Boddaha, na kterého často mluvil. Tento „přítel“ mu zůstal po celý život. V sedmém roce Kurtovo života se jeho rodiče rozvedli. Tato událost jej velice ovninila a prohlásil, že po rozvodu rodičů se už nikdy necítil milován. V sedmnácti byl mladý Cobain emotivně vypjatý, složitý a uzavřený do sebe.  Nerespektoval žádné autority ani pravidla. Hledal řešení pro své deprese a našel ho v hudbě. Začal psát texty, hrát na kytaru a do svých písní vložil veškeré své trápení.

Kurt vystřídal hodně kapel, ale jeho cestování hudební scénou skončilo roku 1986, kdy založil v Olympii spolu s Kristem Novoselicem a Aaronem Burckhardem skupinu Nirvana. Burckhard tuto partu ale brzy opustil a bicí místo něj zasedl Dave Grohl (nyní kytarista a zpěvák Foo Fighters, pozn. red.).

V roce 1989 přišlo první album Bleach. Vydalo ho studio Sub-pop, ale kvůli velikému úspěchu svou druhou desku formace upsala společnosti Geffen, která je mohla mnohem více prosadit. A pak přišla naprostá bomba, která kapelu doslova vystřelila na vrchol prodejnosti a hitparád. Bylo jí album Nevermind v čele se snad nejznámější peckou Smells Like Teen Spirit. Ale sláva přinesla i problémy. Kurtovi se ničilo zdraví a požadavky nahrávacího studia pro něj, jako uzavřeného samotáře, nebyly také ideální. Začal ve velkém brát heroin.

V roce 1992 se Kurt oženil s Courtney Love, nějaký čas bydleli na Hawaii, v pozdějších měsících stejného roku vydala skupina další album Incesticide. Poslední měsíce v tomto roce strávil Kurt v nemocnici, aby se léčil ze závislosti na heroinu. Během tohoto pobytu se mu narodila dcera Frances Bean Cobain. Po opuštění nemocnice se Kurt pustil opět do psaní. Ale tentokrát byl odhodlaný do textů vložit celou svou duši. Stávalo se, že fanoušci Kurtovým skladbám často špatně rozuměli, ale Kurt nad tím mával rukou se slovy, že své deprese nechce přenášet dál. Ovšem placka, která přišla potom, prozradila na Kurta snad vše. Deska s názvem In Utero drtila hitparády jednu za druhou.

Mezi fanoušky se jako mor šířila fáma, že přijde poslední album, kvůli údajným problémům v kapele. Jednoduché MTV Unplugged vyšlo v listopadu 1993 a  obsahovalo i coververze umělců, kteří formaci nějakým způsobem inspirovali. Následovalo tour po Evropě, ale Kurt se pokusil v Římě o sebevraždu. Událost se podařilo udržet v tajnosti a zpěvák nastoupil na léčení v Seattlu. Tour bylo samozřejmě přerušeno.  

5. duben 1994 se zapsal do dějin pro fanoušky kapely jako nejčernější den. Kurt Cobain tohoto dne ráno utekl z léčebny a zabarikádoval se ve svém domě. Napsal dopis na rozloučenou adresovaný zejména jeho „kamarádovi“ Boddahovi, který ukončil slovy „I LOVE YOU, I LOVE YOU“, vložil si pistoli do úst a stiskl spoušť. Objevil ho elektrikář, kterému nikdo neotevíral. Courtney byla hospitalizována o dva dny později kvůli předávkování heroinem.

Smutečního pochodu se v Seattlu účastnilo na 5 000 fanoušků. Jiní věrní fandové si za Kurta dali „čáru“ a spousta z nich se po jeho vzoru zastřelila.

 

Kuba Diviš
 
Předchozí biografie najdete zde.