Biografie: Jona Weinhofen (I Killed The Prom Queen, Bring Me The Horizon)

07.07.2012 13:28

Jona Weinhofen se narodil 1. ledna 1983 v australském Adelaide. Jako malý chlapec se chtěl věnovat hudbě. Jeho rodiče ho vedli ke klávesám, na které se naučil za poměrně krátkou dobu. Ve svých jedenácti letech přešel ke kytaře. Později se seznámil s JJ Petersem (Deez Nuts) a společně zvažovali myšlenku o založení kapely.

Patnáctiletý Jona se přátelil s vegany a sám přemýšlel, co mu přináší neveganský život. Posléze se stal jedním z nich. Společně s Petersem a baskytaristou Leatonem Rosem založili partu s názvem Cur. V roce 2000 Jona Cur opustil a opět s JJem Petersem na bicí, Benem Engelem na baskytaru a Simonem O'Gormanem na druhou kytaru zformovali bandu I Killed The Prom Queen. Jona měl mít původně na starosti i zpěv, ale téměř hned po založení ho vystřídal Lee Stacy. O rok později se za hlavní vokály postavil Michael Crafter a Leaton Rose vystřídal Bena Engela na basovou kytaru.

V roce 2002 pánové nahráli svůj první four-track Choose to Love, Live or Die. Koncem téhož roku opustil IKTPQ Simon O’Gorman a nahradil ho Kevin Cameron. Téměř všichni členové včetně Weinhofena se řídili životním stylem straight-edge. V I Killed The Prom Queen se Jonovi líbilo. Množství fanoušků neustále rostlo. Až do roku 2007 vydala kapela dvě LP, EP, split EP a live CD/DVD. Ovšem v tomto roce dostal Jona nabídku od skupiny Bleeding Through. Protože IKTPQ neměli jistou budoucnost (a později se rozpadli), odešel na nějaký čas do Ameriky a nahradil v Bleeding Through kytaristu Scotta Danougha. S touto formací nahrál album Declaration. O dva roky později byl pro něj stesk po domově už téměř nesnesitelným. Rozhodl se odejít od Bleeding Through a vrátit se domů do Austrálie.

Roku 2009 se připojil k anglické bandě Bring Me The Horizon, od které odešel kytarista Curtis Ward. S BMTH nahrál Jona jejich třetí album There Is A Hell, Believe Me I’ve Seen It, There Is a Heaven, Let’s Keep It a Secret. V roce 2011 se IKTPQ dali opět dohromady a Jona potvrdil, že začátkem roku 2013 vyjde nové album. Fanoušky BMTH ale také nezklame, neboť se rozhodl, že kapelu neopustí - stejně jako JJ Peters, který zůstane zároveň i u Deez Nuts. Jona se stal oblíbeným muzikantem pro spoustu fanoušků a vzorem pro začínající vegany. Objevil se na mnohých reklamách značky Macbeth, kterou založili Tom DeLonge a Mark Hoppus (Blink-182). Sám prohlásil, že si splnil svůj dětský sen, když se stal hudebníkem ve slavné skupině. Letos v květnu ho časopis Australian Guitar Magazine dokonce zařadil mezi 50 nejlepších australských kytaristů historie.

 

Krátký rozhovor pro peta2.com z loňského jara:

 

Jona v circle pitu na Rock for People 2012:

Kuba Diviš