Biografie: Joel a Benji Maddenovi (Good Charlotte)

16.03.2012 18:09

Benji a Joel Maddenovi (rodné příjmení Rueben Combs) se narodili 11.8.1979 ve Waldorfu (Maryland, USA). Joel je o 5 minut mladší než Benji. V dětství měli oba slabost pro rockovou hudbu a rádi si hrávali na slavné hudebníky. 

Na střední škole začal Benji brát drogy a propadl tetování. Pár měsíců strávil na léčení. Joel mezitím začal zkoušet u souseda v garáži s přáteli Billym Martinem a Paulem Thomasem. Když se Benji vrátil z z léčebny, nestačil se divit. Benji, který byl už tehdy z velké části potetovaný, vzal ve svých šestnácti letech poprvé do rukou kytaru a slíbil svému bratrovi, že jejich kapela bude legendární. A také slíbil, že už se drog nikdy nedotkne. Tehdy se tedy ke skupině přidal právě on a Dean Butterworth. První koncert, opět v sousedově, garáži byl dost napjatý, protože se Benji s Joelem rozhádali a část večera spolu nemluvili. Tento spor ale netrval dlouho, protože účast na akci byla větší, než jakou čekali. Dostavilo se něco málo přes 40 lidí, což bylo pro formaci velkým překvapením.

Byl čas dát o sobě vědět, ale problémem bylo, že skupina neměla název. Benji i Joel měli rozlišné názory. Po pár dnech si ovšem Joel vzpomněl na pohádku, kterou s Benjim jako děti milovali. Ta se jmenovala Good Charlotte. Takže, když na přelomu roku 1995 a 1996 oficiálně vznikla kapela Joela a Benjiho Maddenových, nikdo netušil, že se dostanou až tak vysoko na hudebním žebříčku a že jednou budou patřit mezi špičku pop-rockové hudby.

Roku 2000 vyšlo první album s totožným názvem Good Charlotte. Postupem času začal i Joel propadat tetováním a piercingům. Jeho bratr byl už tehdy znám svou extravagancí, ale hlavně rozmazanýma očima. Počet prodaných desek se zvyšoval a popularita rostla. V roce 2002 přišlo jejich další album The Young and the Hopeless. Tehdy zaznamenali kluci z Good Charlotte obrovský úspěch po celém světě. Vedle randění obou z bratrů s celebritami z Hollywoodu (Hilary Duff, Paris Hilton atd.) se věnovali dobročinným akcím na podporu zemí zničených katastrofami.

Na podzim roku 2004 vydali ve třech verzích CD The Chronicles of Life and Death. Úspěšnost stále vzrůstala a počty fanoušků stejně tak. Rok 2007 byl pro kapelu velice přínosný. Statisíce prodaných desek po celém světě a další album, tentokrát Good Morning Revival. Šokující krok byl v roce 2008, kdy skupina přišla se svými songy v remixech v podobě placky Greatest Remixes, které produkoval jejich starší bratr Josh. Dalším překvapením bylo album Cardiology v roce 2010, kdy se kapela lehce odklonila od svého typického stylu. Deska byla často řazena dokonce jako nejhorší v jejich kariéře.

Good Charlotte v roce 2011 oznámili, že si dají pauzu na dobu neurčitou. Ještě před odchodem na zasloužený odpočinek ale pustili do světa nahrávky s názvem Before The Fame: The Madden Brothers, na nichž se podílelo několik hostů. Tento počin následně GC pověsili na své oficiální stránky ke stažení.

Kuba Diviš

Předchozí biografie najdete zde.