Biografie: Dallas Green (Alexisonfire, City and Colour)

12.05.2012 11:22

Dallas Green se narodil 29. září 1980 v kanadském Ontariu. Texty k písním psal od svých osmi let. Později navštěvoval katolickou střední školu. Ovládal hru na kytaru a piáno. Chodil na hodiny zpěvu, kde se setkal s Chrisem Rankinem, který ho přivedl ke skupině Helicon Blue, kterou o několik měsíců později opustil.

V roce 2000 nahrál své první demo Simple Songs a roku 2001 se připojil k post-hardcorové formaci Alexisonfire, která ho  vynesla na vrchol. Dallas se znal s ostatními členy kapely ze školy. S Greenem vydali Alexisonfire 4 studiová alba. Prvním bylo v roce 2002 eponymní CD, poté roku 2004 Watch Out!, o dva roky později vyšlo Crisis a v roce 2009 Old Crows/Young Cardinals. Dallas Green spolupracoval se spoustou jiných skupin (např. Every Time I Die či Fucked Up). Dva roky po připojení k Alexisonfire si založil sólový projekt City and Colour. Název je odvozen od jeho jména: Dallas = City a Green = Colour.

Roku 2006 přišel se svým prvním sólovým videoklipem Save Your Scissors z desky Sometimes. Své songy Green nabízel na internetu ke stažení zdarma. Na otázku, proč to dělá, odpovídal: „Tvořím pro lidi, ne pro peníze“. Dallas Green měl a stále má tisíce fanoušků po celém světě, a to hlavně díky výše zmíněným Alexisonfire. Je zajímavé, že v této kapele Dallas nebyl údajně nikdy spokojen. V roce 2009 vydal své druhé sólové album Bring Me Your Love. S touto plackou posbíral hodně úspěchů a začal uvažovat o odchodu z Alexisonfire. Téměř o dva roky později se objevil se svým třetím albem Little Hell, kterého se během prvního týdne prodalo přes 20 000 kopií, a oznámil, že opouští skupinu. Formaci opustil také kytarista Wade MacNeil (nyní už zpěvák britských Gallows). Začalo se mluvit o úplném rozpadu této party a také o tom, že odchod Greena a MacNeila nebyl zrovna přátelský. Dallas Green prozradil, že ho působení v této skupině ubíjelo. Chtěl se naplno věnovat svému projektu City and Colour, což se mu povedlo...

Koncem roku 2011 proběhlo „finální“ kanadské turné Alexisonfire. Green se turné zúčastnil, ale velice znechucen.

Letos v dubnu kapela opětovně vydala své debutové EP Math Sheet Demos, které vyšlo u Dine Alone Records na vinylu, a to v limitované sérii 1 000 kusů.

Kuba Diviš

Předchozí biografie najdete zde.