Betraying The Martyrs - Breathe In Life (2011)

28.09.2011 10:55

Rok vydání: 2011
Label: Sumerian Records (Severní Amerika) / Listenable Records
Délka alba: 42:48; 11 skladeb
Odkaz:  https://www.myspace.com/betrayingthemartyrs 
Země původu: Francie
Žánr: Deathcore / Metalcore

+ kvalitní zvuk; texty; chytlavé skladby
- někomu se nemusí líbit čistý vokál
Hodnocení: 85 %
Doporučené skladby: Martyrs, Man Made Distaster, Azalee


Někteří z vás tuto šestičlennou formaci znají, někteří ne. Jedná se o křesťanskou kapelu původem z Paříže hrající deathcore se zajímavými prvky metalcoru. Po velmi povedeném EPčku, které nese název The Hurt The Divine The Light, prošla kapela mnoha vystoupeními po boku Whitechapel, A Skylit Drive, Adept nebo Dance Gavin Dance. Krátce na to ji opustil kytarista Fabien a vokalista Eddie. Post zpěváka má nyní na starost Aaron Matts, se kterým dle mého získala kapela, jak se u nás říká, „větší grády“. Formace umí dokonale využít textu a spojení hudby, nesnaží se pouze o to, aby jejich tvorba vzbuzovala v lidech nářez. Snaží se jim hlavně sdělit, kdo jsou, čemu věří; rady postavené na základě štěstí a dobrého způsobu života. Na začátku letošního roku si jich všimli všem známí Sumerian Records, kteří uzavřeli s kluky smlouvu pouze pro Severní Ameriku, jinak se o vše starají především Listenable Records.

Dost bylo řečí na okraj, je čas přejít k věci, tedy nové desce nesoucí název Breathe in Life. První stopou na albu je melodické intro, které připomíná kulturu z doby středověku, silně evokující melodie z klasických strategických her či filmů z prostředí Francie. Po skončení klidného a příjemného intra se do vašich sluchovodů vřítí už možná slyšená pecka zvaná Martyrs. Album překvapí svým prvotřídním spojením tvrdého a čistého vokálu, kytarových pasáží s bicími. Abych se přiznal, mě velmi zaujaly pasáže, kde v refrénech vynikají především klávesy. Rád bych zmínil nejsilnější článek z desky, ale je takřka nemožné se rozhodnout. Ať už jde o výše zmíněný tvrdý melodický Martyrs nebo Man Made Disaster, který má čistý vokálový refrén za doprovodu kláves. Někteří z vás možná ví, že k tomuto songu byl natočen také videoklip.

Na konec bych rád podotkl, že pánové mají velkou šanci dostat se v tomto žánru hodně daleko. Desku jsem slyšel už počtvrté a stále mě neomrzela. V každém songu si po dalším a dalším poslechu jistě najdete něco, co vás osloví, co vás zaujme a přitáhne vaši pozornost!

TOMÁŠ KŘENEK