Tisková zpráva: Letní Alternativa na pátou – Plexis versus Lesní zvěř

26.08.2014 10:19

Již po páté se poslední srpnovou sobotu stane nádvoří bystřického zámku hostitelem hudebního festivalu Letní alternativa, který pořádá město Bystřice pod Hostýnem.

Hlavní hvězdou večera bude letos legenda českého punku-Plexis. Pražská punková sebranka okolo Petra Hoška, notorického vymetače večírků, založená v roce 1984 letos slaví neuvěřitelných třicet let existence. „Málokdo se může pochlubit například předskakováním  legendárním Ramones nebo tour s českou Lucií. Jsou to dostatečné důvody přivítat tedy legendární trio na dalším ročníku Letní alternativy“, sděluje jeden z dramaturgů akce Tomáš Hradil.

Festival vždy divákům nabízí i zahraniční kapely, které často absolvují jediný koncert v Česku, a právě v Bystřici. „Letos to měli být především íránští Langtunes. Ale bohužel kvůli administrativním problémům museli část svého evropského tour zrušit,“ vysvětluje druhý promotér festivalu Martin Táborský nastalý problém s tím, že německé kapely Forkupines a Frozen Acid jsou ale potvrzeny na sto procent. „Ani letos nebudou na Alternativě  chybět mladí zástupci kvalitního, lehce melodického punkrocku. A jelikož obě kapely festival zahájí, tak to bude ideální zahřívání podia pro Plexis,“ doplňuje Táborský informace o zahraničních hostech.

Za íránské elektroindie mágy se na poslední chvíli pořadatelům podařilo najít kvalitní náhradu. Z Brna dorazí jedna z nejvýraznějších nujazzových formací evropského formátu-Lesní zvěř.

Kvarteto v netradičním složení: klávesy, bicí, trubka, samply a zpěv má letos za sebou zajímavý půlrok. Zvěř absolvovala své již druhé třítýdenní turné po Mexiku a taky stihla  vydat svou druhou desku. „Kluky jsme chtěli pozvat už dříve, a teď nám vytáhnou doslova trn z paty. To co kapela v celku na koncertech předvádí je místy na hranici psychydelie. Rozloží se spolu s diváky v tónech a rytmech od The Doors přes Milese Davise až o po drum´n´bassový minimalistický extatismus,“ přibližuje brněnskou formaci Táborský a podotýká, že lídr kapely Jiří Hradil, je bystřický rodák, který současně působí v kapelách Tatabojs, Priessnitz, Umakart anebo Kafkaband.

Půlnoc na nádvoří bude patřit tradiční ohňové show v podání Ardor Viridis a festival ukončí skapunkoví mariachis Los Perdidos, kteří vystoupí opět na festivalu po dvouleté odmlce a navíc v pozměněné sestavě.

Pátá Letní alternativa na nádvoří bystřického zámku v sobotu 30. srpna začne v 19 hodin, vstupné bude 120 Kč.

Tisková zpráva