This Time Tomorrow - Hourglass (2013)

06.06.2014 06:53

Datum vydání: 1. 12. 2013
Label: žádný
Délka: 18:07 / 7 skladeb
Odkaz: https://thistimetomorrowhc.bandcamp.com/
Země původu: Rakousko
Žánr: Hardcore / Metalcore s dalšími vlivy
+ zvuk, feats., texty, melodické části
- dost breakdownů, monotónní zpěvy
Hodnocení: 70 %
Doporučené skladby: Hourglass, Anthem of Unobtrusive

 

Na pravém břehu řeky Inn, jež tvoří hranice mezi Rakouskem a Německem, vznikla v květnu 2011 banda pěti kmánů, kteří za to umějí pořádně vzít. S klukama jsem měl již několikrát tu čest osobně, zejména při společném sdílení pódia. Hlavně lídr celé party Valentin působí dojmem, že to do vás prostě napere, a hlavně mu to věříte. A to se silně odráží na tomto EP zvaném Hourglass, které mě, avšak jen do jisté míry, nadchlo.

Zhruba rok a půl po tom, co se kluci rozhodli založit něco, při čem se budou menší pódia otřásat pod náporem opravdu nekompromisních breakdownů, poslali mezi posluchače singl Peter Pan Syndrome. Najděte si ho na youtube, ale na EP ho neuslyšíte. Není tam. Mírné zklamání to pro mě bylo, nicméně od jeho natočení uběhl další rok a nynějšímu Hourglass je potřeba se věnovat. Začnu zvukem. A když řeknu, že je parádní, tak nepřeháním. Pan Philip Seidl (Studio Suiseidl) opět odvedl skvělou práci, jako třeba v případě singlu Resonant of Mind. Zvukový zážitek je silný, plný a mlátí to do uší, stejně jako nacamranej chábr na dveře svojí staré, páč ho nechce pustit dom.

Album je moc pěkně seskládané a songy na sebe jakoby navazují. Tento fakt je o to příjemnější, že deska začíná Introduction. Líbí se mi, jak interpret prostřednictvím tohoto prvku vždy posluchače vtáhne do děje alba. A právě v případě EP Hourglass to na mě působí jako: „Hey, ty! Pojď sem a poslouchej. Máme toho hodně co říct a stojí to za to“. Rád se nechávám strhnout. Poslouchání tohoto EP přináší několik velice zjevných faktů. Tím prvním a nejzásadnějším, na který každý velice rád upozorní, je množství breakdownů. Je jich tam dost ale ne zase tolik, jako u některých nejmenovaných kapel. Na tomto prvku Hourglass rozhodně nestojí, je jím jen proloženo. Mimo to, je zde spousta melodických partů, které mě těší, a mám z nich vysloveně radost. Někdy je to prostě metal jako kráva. Jenže když se zamyslím nad tím, proč to říkám, uvědomím si, že hudební výchova v podání mého otce, když jsem byl dítě, byla metalová a možná kvůli tomu stále tíhnu k metalcoru a cením ty čistě metalcorové sloky ve většině písniček. Valentin Laabmayr je screamař zjevných kvalit. Je to evidentní už jen z toho důvodu, že perfektně ovládá více druhů těchto vokálů. Během na dlouho debatní trať mohou být clean vocals. O tom, proč jsou zpěvy položené tak, jak jsou, proč možná zpívá přes nos atd. Obrázek si udělá každý sám. Někoho to bude v poslechu limitovat.

Tihle borci moc dobře vědí, že sny jsou svět, ve kterém se plní všechna přání. Zároveň vědí, že všechno má své „ale“. Míním tím song Anthem of Unobtrusive, na kterém je na návštěvě Honza Kučera ze Skywalker. Nutno podotknout, že na téhle placce není jediným hostem.

Spend your time on important things‘ cause life’s too short for wasting it“

I will always try to fight for what is mine I always keep my chin up high“

Každému se tohle EP líbit nebude. Něčeho je tam moc a něčeho jiného zase málo. Poslech doporučuji i proto, že na bandcampu si EP můžete stáhnout a stanovit svoji vlastní cenu. Tak buďte komunita a přihoďte alespoň něco.

 

bedy