The Snuff - Lotus (2014)

10.08.2014 10:34

Datum vydání: 7. 7. 2014
Label: Warner Music Czech Republic
Délka: 50:57 / 13 skladeb
Odkaz: https://www.thesnuff.eu
Země původu: Česká republika
Žánr: Rock / Metal / Alternativa
+ rozmanitost, vyzrálost
- druhá polovina alba
Hodnocení: 75 %
Doporučené sklady: Riven; Crumble!; Boxed In

 

Očekávaný tah od Warner Music svézt se na vlně v poslední době tak moderní tvrdé kytarové muziky a na českou mainstreamovou scénu vyhodit další svojí stár. Přetěžký úkol v našich končinách, ale proč to nezkusit. The Snuff jsou tu s námi již od roku 2009 a hned následující rok přispěchali s debutovým albem Requiem For Me. Byl to nástup povedený, kritika chválila a kapela si mohla začít budovat svou pověst. Po dlouhých čtyřech letech se nám znovu připomněli, tentokrát s názvem Lotus. Nahráváno bylo ve studiu Biotech, pod taktovkou Escona Waldese. Po překonání prvotního strachu (producenta jsem neměl spojeného zrovna s tvrdší scénou) a poslechu pár písní musím suše konstatovat, famózní zvuk, to se opravdu povedlo. Takový vesnický voříšek, řeklo by se, směska rocku, metalu, alternativy s prvky elektra, jenže ono to funguje.

Deska je pojata koncepčně, jako jeden celek vyprávějící smyšlený příběh o mladé dívce. Není to veselý příběh a zpěv to dává jasně najevo. Ve větší míře je cítit naléhavost a pachuť láskyplného světa. Všemu tomu vévodí skvělá basa, udávajíc temnou stránku věci, a je jen škoda, že nebyla vytažena ještě trochu více do popředí. Otvíračka v podobě skladby Riven nám jasně dokazuje, jak silná basa může být. Nejsilnější na desce, nekompromisně nasraná věc s prvky metalcoru, tohle prostě baví. Skladby neohroženě mizí jak hamburger před kyprým Amíkem a vám nezbývá nic jiného než hltat další a další kousky příběhu. Ty přicházejí s takřka pravidelnou razancí a vy se těšíte na mohutný závěr. Bohužel, ten nepřijde, konec alba mne až skoro nudil a jak byla první polovina silná, tak druhá je slabší. Začíná se do toho míchat elektronika, měnit tempo a, co si budeme povídat, tahle banda zní nejlépe za zvuku uřvaných kytar.

A abych na závěr neopomněl pochválit booklet cédéčka, který se mimořádně vyvedl. Není to ta hlavní rada, proč koupí podpořit kluky, tou je samozřejmě muzikantský um, který předvedli. Až tohle jednou uslyším v rádiu, konečně si budu moc myslet, že česká rocková scéna míří správným směrem.

 

Jakub Kovář