Suffer - Bee-songs From The A-cide (2012)

03.12.2012 21:45

Datum vydání: 11. 11. 2012
Label: DIY
Délka: 36:51 / 12 skladeb
Odkazhttps://www.suffer.cz
Země původu: Česká republika
Žánr: Power-pop / Punk-rock
+ nejvyspělejší deska kapely; standardní friendly atmosféra
-  kdo čekal klasickej sypavej punkrock, lehké úlety mimo ho mohou nazlobit
Hodnocení: 80 %
Doporučené skladby: Same Old Times, B-song, Devil's Queen

 

Nejsem romanopisec, kterej na svý živobytí vydělává psaním kritik na krystalizované materiály předních světových jmen hudebního show-bizu. Nejsem vpravdě ani kritik, kterýho by významnej počet lidí v Čechách poslechl, ať si daný cédéčko stáhne/nestáhne. Jsem prostě muzikoidní blbeček, co občas do někoho chce šťouchnout stylem: “Haló! Tady se něco děje, chlapečku, zkus si to alespoň očichat!”, a dělám to s přesvědčením, že dělám hezkou věc pro druhý, a taky trochu z dobrýho pocitu k sobě samýmu, že tu nejsem nějak tak na úplnej houbelec, jako vedle Kryšpín, co smaží a vaří.

S muzikou samotnou, stejně jako s každým stylem povolání nebo zájmu, je to podobný. Máte tisíce kapel, který výslednej materiál leští s brčkem koksu v nosu, nebo se za utržený prachy třikrát podívaj na krátery na Neptunu a vypijou tam nějaký ty drinky s věrnou kopií generála Eisenhowera, aby se neřeklo, že tam byli jen tak. V pro nás dosažitelný míře nicméně stojí kapely, kterejm žádnej Slavík k nohám nikdy nepadne, nečekanej blowjob dostanou maximálně od svý starý, ale dělají tu dobrou muziku s upřímností sobě vlastní, dělají jí pro kamarády, tlačí si to sami a nahrávají si to sami. Pak nějaký plusový bodíky, že v podobným stylu to dělají už patnáct let, na český scéně jsou považovaný za stálici, který se v altermédiích dostávaji charakteristiky jako “melo-mela”, “power-pop as shit” a podobný dobře míněný legrandy. Čtveřice kluků ze Suffer odjede poslední turné, skončí s činností a k tomu vydává poslední pátej plnohodnotnej materiál. Děje se tak téměř pět let od posledního EP Suffer Strikes Back, ale mydlinky z oblasti podbřišní budou všem zamilovanejm a divokejm lidem při poslechu aktuální Bee-songs From The A-cide ve vaně lítat furt stejně hezky vysoko.

Příjemný otevření desky instro-intrem se v punkrockových oblastech moc nevidí, tady působí jako velmi inteligentní nástup k nadcházející šestnáctkové Call Of Memory, přes čtyři minuty trvajícímu hymnusu na další zadělanej a nepovedenej vztah. Zpěvákovi Mírovi to zpívá po patnácti letech ve vejškách pořád hezky/divně/přiškrceně (trochu jak Chuck Ragan na cigáru, pět minut poté, co se vyspí s Graffinovou dcerou). Následuje singlovka Same Old Times s refrénem, který jednoznačně popisuje náladu celého alba:

Spend again same old times
With the best friends of mine
We'll die here but friendship never ends

Pořád to sype, výjimkou, kdy to sype ještě víc, je hardcorová polka The Last Drive s devadesátisekundovou stopáží. Ke konci alba třeboňští kluci zvolní do baladické One Day a poprvé v historii dovalí na placku i akustickou skladbu – upřímnou a do-uší-rychle-se-zarývající Finally. Creepy outro uzavírá dvanáctiskladbový počin, koncepčně patrně nejméně ucelený, ale na druhou stranu nejdospělejší za celou působnost formace. Ačkoliv sympatická DIY atmosféra jak za starejch časů bez ustání přetrvává.

Poslední aktovka vychází Jihočechům jen na vypráskaným vinylu anebo zdarma on-line na jejich webu. Ono se to zdá podivný, ale když se nad tím víc zamyslíte, tak zjistíte, že jsou to prakticky jediný dva hudební formáty, který v týhle době ještě dávají smysl. Stáhneš si, uvidíš, jak moc to máš rád, a když hodně jo, tak si koupíš hezkou velkou placičku s kupou informací, fotek a textů, protože je to tak nějak – ruku na srdce – ta poslední hmatatelná vzpomínka na patnáct let srandy, kamarádství, svižný a dobrý muziky, co je momentálně k dostání.

Celá deska ke stažení na www.suffer.cz.

 

Aktuální koncerty finální šňůry:

6.12. - Praha, klub 007, Strahov
7.12. - Plzeň, klub Pod Lampou
8.12. - České Budějovice, klub Velbloud
27.12. - Třeboň, KKC Roháč

Míra Kajan