Rozšiřte si obzory - Redakce It Never Ends doporučuje - vol. 9

08.01.2014 18:06

Opět uběhl další měsíc a je tu dávka nových tipů od naší milé redakce. Z žánrů tu dnes najdete pop-punk, post-hardcore, post-rock, (melodický) hardcore či folk rock. Tak pojďme na to.

 

Jonash

Kapela: The Movielife
Album: Forty Hour Train Back to Penn
Rok vydání: 2003
Žánr: Pop-punk
Facebook: -
Ukázka: zde
Jo, tahle kapela už 11 let nefunguje a možná ji někteří znáte, vydala totiž kolem přelomu století hned tři desky. Já ji objevil teprve někdy v listopadu (!) a od té doby mě chytla a nepustila. Tohle album s klidem řadím k tomu nejlepšímu, co v žánru vzniklo. Svižný a melodický pop-punk klasického střihu, slušné zpěvy, chytlavost, návykovost a píseň Kelly Song (ukázka) - genialita!

 

 

Marťas

Kapela: The Amity Affliction
Album: Chasing Ghosts
Rok vydání: 2012
Žánr: Post-hardcore
Facebook: zde
Ukázka: zde

Tentokrát nedoporučuju žádné EP začínající kapely, ale full album post-hardcoristů TAA. Kluci už tu nějaký pátek jsou, přesto je moc lidí nezná (?). Dejte si ukázku Open Letter, jestli se vám zalíbí, Chasing Ghosts je právě pro vás. Ja to celkem žeru.

 

 

 

Míra Kajan

Kapela: Mogwai
Album: Rave Tapes
Rok vydání: 2014
Žánr: Experimental post-rock
Facebook: zde
Ukázka: zde
Nikdy nebyl rozkaz míněnej vážněji – když do vás název rubriky buší, ať si rozšíříte obzory – poslechněte si nový Mogwai! Osmá deska v žádným případě nevystupuje z jedoucího vlaku konzistentní diskografie. Briliantní skotskej post-rock, kterej stárne a zároveň nestárne. Snad po Rave Tapes pochopíte, jak to myslím.

 

 

Peter Vereš

Kapela: Silent Planet
Album: lastsleep (1944-1946)
Rok vydání: 2014
Žánr: Metalcore / Post-rock
Facebook: zde
Ukázka: zde

Minulý rok sme smútili za rozpadom kapely Underoath, tento rok som pre vás objavil túto skvelú mladú metalcore kapelu, ktorá spevom a temnou atmosférou skutočných príbehov pripomína spomínaných Underoath. Plusom sú post-rockové prvky a inštrumentálky, ktoré pridávajú EPčku na emóciach.

 

 

 

Josef Štípala

Kapela: Archives
Album: Young Love
Rok vydání: 2013
Žánr: Post-hardcore
Facebook: zde
Ukázka: zde

Australská pětice Archives svým zvukem a nápaditými skladbami určitě nezapadá do žádné ze žánrových škatulek, ale sami o sobě tvrdí, že hrají post-hardcore s prvky alternativní hudby a lehce i mluveného slova. To vše zapadá do jakési skvěle a nápaditě zpracované mozaiky, která na vás při poslechu jejich hudby čeká. 

 

 

Lara

Kapela: We Ride
Album: On The Edge
Rok vydání: 2012
Žánr: Hardcore
Facebook: zde
Deska k poslechu: zde

Jednoznačně můžu říct, že miluju kapely ve kterých je v čele holka, v kapele We Ride ze španělského města Vigo se této role s hodně velkým nasazením zhostila Mimi. Věřím, že hodně z vás je zná, však taky v rámci svého tour na podzim minulého roku zahráli v Praze. Ale kdyby se k vám přece jen nedostali - stojí za to je poslechnout. Dobrá nakopávačka.

 

 

Dan Hromada

Kapela: Seasons in Wreckage
Album: Perspectives
Rok vydání: 2013
Žánr: Melodic hardcore
Facebook: zde
Celé album: zde

Debutové EP Perspectives od melo-hardcorových Seasons in Wreckage z anglického přístavu Portsmouth je pochoutka pro příznivce kapel jako Climates, Heart in Hand nebo třeba Hundredth. Zaujmou hlavně emocionální nasyceností, která je postavena na brilantním prolínání syrové agresivity s podmanivými melodickými kytarami. Must-hear band!

 

 

Toman

Kapela: Milky Chance
Album: Sadnecessary
Rok vydání: 2013
Žánr: Alternative pop / Folk rock
Facebook: zde
Ukázka: zde
Metal bych mohl poslouchat 24/7, ale přišel bych tak určitě o to dobrý, co přináší jiný žánry. Na poli alternativní hudby se loni objevila hodně zajímavá dvojka z Německa, která převážně pouze za pomocí kytary a „počítače“ je schopna produkovat velice příjemně se poslouchající a uklidňující hudbu, při které stačí jen vypnout a nechat se unášet. Zkus. 

 

 

Starší čísla: