Rockit.cz Česká scéna: Rock for People 2014 s odstupem

20.07.2014 17:14

Prázdniny jsou tady a spolu s nimi jsme se dočkali letních festivalů. Dnes vám přinášíme první ze série článků, kde se ohlédneme a ohodnotíme některé z nich.
Ten první, pro naše čtenáře zásadní, je již za námi. Samozřejmě mluvím o již kultovním Rock for People, který letos oslavil úctyhodné dvacáté narozeniny.
Čím na sebe festival před svým startem upozornil? Především fanouškovskou kritikou. Ta byla cílena na slabší line-up. Ale bylo to opravdu tak „slabé“? Pojďme se na toto téma pobavit s dramaturgem a jedním z hlavních pořadatelů Petrem Fořtem a hudebníkem, který nesmí chybět na žádné party, s Vegym z Wild Tides, Birds And Wolves a Black Lion. 

Podpořte sponzora rubriky e-shop Rockit.cz!

 

Jako první dostane slovo Petr Fořt. Jak hodnotíš kritiku line-up před začátkem festivalu?

Napadá mě pořekadlo „neříkej hop, dokud nepřeskočíš“… předčasná slova o tom, že festival letos nemá headlinera, myslím, naprosto deklasovaly koncerty nejen Biffy Clyro, Chase & Status, Madness nebo Lucie. Pro mě osobně byl např. koncert Biffy Clyro srovnatelný s koncertem Foo Fighters, který jsem viděl před 2 lety.

Koneckonců v dnešní době si může každý ověřit pozice kapel na jiných festivalech… v případě Biffy např. pozice headlinera na T In The Park hovoří snad za vše. Mohu svědomitě odpřisáhnout, že program letošního 20. ročníku nákladově vyšel naprosto stejně jako ten loňský… možná tu sehrála roli optika, protože jsme velká jména rozložili, především díky výročí do dvou kategorií 1. pro pamětníky = zavzpomínejme si (Madness, Manu Chao, Lucie, Steven Segal) a 2. pro mladší publikum (Biffy Clyro, Chase & Status, Netsky, The Naked and Famous…), a tím pádem každá věková kategorie vnímala jen ta svá jména. Zásadní věc ale je, že program není jen o těchto viditelných jménech, vždyť na RFP bylo možné zhlédnout přes 200 vystoupení a nutno říci, že ty nej okamžiky se děly většinou na koncertech méně známých mladých interpretů za zahraničí i z domova… tady zafungoval mnohdy okamžik překvapení, vždyť koncerty School Is Cool, Money For Rope, Paceshifters, Bilderbuch, Balthazar patří po festivalu mezi návštěvníky mezi nejskloňovanější.

Festival by měl bourat hranice, jak věkové, tak žánrové, a měl by být jednoznačně o toleranci. Ale především festival Rock for People není jen o programu na velkých pódiích, krásné okamžiky se mnohdy odehrávaly ve festivalových pubech, na improvizovaných pártie´s před hlavním vstupem, v kempech, u Táborák Stage, na Silent Párty a v jiných zónách mimo hlavni pódia…

 

Vegy, jak hodnotíš kritiku line-up ty?

Hele, za mě nebyl letošní ročník o nic míň atraktivní než ty předchozí, vždycky to mám tak, že si najdu 2-3 kapely, kvůli kterejm tam jedu. I když teda upřímně v neposlední řadě je to i rodinná atmosféra, kde se člověk sejde se svejma kamarádama, aneb jak tomu přezdívám „škola v přírodě“. Ale k těm kapelám, letos mě osobně zajímali Biffy Clyro a Naked and famous a nakonec sem přijel odvařenej z Nový syntézy s Big Bandem (speciální set Blue Effektu) a kalifornský holčičí dvojce Deap Vally, takže rozhodně bylo z čeho vybírat. 

No a co se týká nějakýho veřejnýho mínění na letošní line-up, tak si myslim, že lidem chybělo nějaký pro ně větší jméno jako byli v minulosti třeba Muse, Prodigy apod. Samozřejmě to, že pro ně nejsou dostatečně velkou kapelou Biffy nebo Naked, je problém, že sme v Čechách a tyhle jména tady nejsou dramaturgicky tlačený do radií a lidi se sami o muziku všeobecně zajímaj málo, takže netušili, vo co go. Na ně se nemůžeme úplně tak zlobit, žejo.

 

Nyní se dostáváme k samotnému hodnocení. Stálo to tedy za to? Petře, byl letošní ročník festivalu Rock for People úspěšný?   

Osobně mám z letošního ročníku velkou radost, z hlediska celkové štábní kultury festival dospěl na srovnatelnou úroveň jako některé zahraniční festivaly, o což nám především šlo…služby pro návštěvníky jsou myslím na dostatečně kvalitní úrovni, festival má svá zákoutí a odpočinkové zóny, areál zdobí dekorace, nechybí momenty překvapení, street art, energy pointy, bazén s pláží, sport bar, beach volejbal, kino a jiné doprovodné aktivity… a hlavně festival má svou tvář, na čemž se velkou měrou podílí návštěvníci. Nedá mi vyzdvihnout fakt, že na RFP jezdí krásní lidé a je radost sdílet s nimi zážitky… konec konců i počasí letos bylo naprosto úžasné, po celou dobu festivalu. Jediná věc, která by chtěla posílit, je v podstatě návštěvnost, a to ze dvou důvodů 1. více návštěvníků = více zážitků a umocnění atmosféry a 2. ekonomicky více financí na investice. Jinými slovy a matematicky řečeno přímá úměra funguje i zde.

 

A jak hodnotí ročník 2014 Vegy?!

Otázkou je, co brát jako úspěch. Pokud se budem bavit o návštěvnosti, kdy sem teda nesledoval nějaký oficiální čísla (kterejm stejně nevěřim), tak bylo dost znát, že lidí bylo mnohem míň než v ostatních ročnících a podle oka bych tipoval tak min. o třetinu. Což se mi zdálo hlavně při odlivech lidí, když dohrály ty větší kapely, kdy byl fakt minimální. Popř. málokdy naplněnej velkej stan. Nicméně já si to užil naplno, o čemž svědčí i to, že ačkoliv sem tam byl od středy do neděle, tak si toho pamatuju docela málo. :D

Počasí taky vyšlo a nálada byla skvělá, škoda třeba toho fuckupu se zvukem při koncertě Naked, Segalův koncert na Tour Busu (což někdo naopak může brát jako zážitek) nebo strojený holírny ve formě vystoupení Lucie. Nicméně budu přát organizátorům, aby se příští rok podařilo zabookovat takový kapely, aby byla spokojená i širší masa potenciálních návštěvníků, a hlavně aby festival dál úspěšně pokračoval.

            

Vy, kteří jste článek přečetli až do konce, využijte, prosím, tlačítko share níže na stránce a pomozte jej šířit dále "do světa". Děkujeme.

 

Opáčko: 

 

Do rubriky "CZ/SK scéna pohledem", která této předcházela, přispěli (řazeno chronologicky):

Sláva Bareš